Javaslatok az Év fájára

A fa/facsoport története

A Somogy Megyei Nyugdíjasok Szövetsége és tagjai valamint a Somogy Megyei Német nemzetiségiek Önkormányzatának elnöksége és a Somogy megyei német nemzetiségiek javasolják az Év fája kitüntető elismerésre az ecsenyi „Megbékélés és Emlékezés fáját”.
Miután a második nagy világégés után soha senki, semmikor nem kért bocsánatot sem a jogellenesen kitelepített magyarországi németektől (sváboktól), sem a kárpótlás nélkül és vagyonelkobzással sújtott felvidéki magyaroktól sem, ezért közösségeink úgy döntöttek, hogy az Év fája jelölésének lehetőségével legalább mi és így próbálunk valamiféle elégtételt nyújtani az érintetetteknek.
Közösségeink erre méltónak és szimbólikusnak tartják a több mint 200 éves Ecseny belterületén lévő felemás földigágas cserfát.
Ahogy ez az idős fa is megszenvedte a létért való harcát ugyanúgy szenvedték végig ők is azt az ádáz ellenségeskedést ami végül is a megbékélésben oldódott fel.
Hogy felemássá fejlődött az is annak a szerencsétlen politikai környezetnek tudható be, hogy nagyon sokáig a szocialista termelőszövetkezet tulajdonában volt és kisebbél is nagyobb gondjuk volt, hogy egy ilyen ígéretes jókiállású hagyásfa mivé fejlődik. A körülötte lévő magoncok és alászorult fák egyik oldalán teljesen lehetetlenné tették, hogy azon az oldalán ágakat növesszen. Ő már akkor is megvívta élet-halál harcát az életbe maradásért.
A jelenlegi tulajdonosok a Máj család nem kis munkával mostanra kulturált környezetet teremtett és így már látogatható a „Megbékélés és Emlékezés” fája.
Egyben szeretnénk a kedvenc fánkat a „Hős Fa” jelölésre is felterjeszteni.
Sajnos az évek nem múltak el nyomtalanul az öreg cser fölött sem. Szomorúan tapasztaljuk, hogy megtámadták őt a farontó bogarak és gombásodás jelei is mutatkoznak. Amit amatőrként eddig lehetett azt megtettük, de nagyon hiányzik egy szakszerű egészségi állapotfelmérés és egy lehetséges gyógyászati eljárás is.
Ebben kérnénk nagy tisztelettel a nagytiszteletű szakmai zsűri segítségét.
Távlati tervünk, hogy amennyiben sikerül jó egészségben megtartani kedvenc fánkat, országossá kiterjeszteni ez együttműködők táborát, akik lehetnek a nemzetiséghez tartozók, a szépkorúak és mindenki akit érdekel egy jobb sorsra érdemes kedvenc fa sorsa.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Ecseny, GPS koordináták: 46.56684, 17.84416
Faj: 
Földig ágas cser (Quercus cerris)
Kora: 
200
Magassága: 
21
Törzskerület: 
4,6