Újszász tölgye

A fa/facsoport története

A fa 1929 október 6-án lett elültetve az aradi vértanúk kivégzésének 80. évfordulóján. Scháder Ede volt az akkori tanítója az újszászi iskolának. Az ő szervezésében történt a fa csemete ültetése, az akkori negyedik elemisekkel az iskola sarkához közel. Az újszászi önkormányzat 2007. júniusi testületi ülésén a néhai Normann László(aki maga is jelen volt a fa ültetésénél) arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi iskolai épület bontása és az új CBA áruház építése kapcsán őrizzék meg az iskolakonyha óvoda felőli sarkán álló hatalmas öreg tölgyet. A szép, öreg erős törzsű tölgy ma is áll. Városunk egyik eligazító pontja lett. Bár az üzlet helység építése kapcsán veszélybe került megléte, mégis méltó helyet foglal el azon emlékhelyek között, amelyekkel az aradi vértanúkra emlékezhetünk.
A kivégzés 160., a tölgy ültetésének 80. évfordulója alkalmából Újszász város önkormányzata emléktáblát helyezett el a fa tövében (erről kép a mellékletben).
Hétköznapokon a nyári melegben autók állhatnak árnyékában, megfáradt emberek hűsölhetnek a tövében. A közeli óvoda udvaráról a kicsinyek szemlélhetik az impozáns, élő emlékhelyet. Mert ami az egykori kisdiákoknak tanári -iskolai esemény volt, az gyermekeink számára történelem, egy csepp a múlt tengeréből.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Újszász, Bajcsy- Zsilinszky utca 18. Hrsz: 800 GPS: északi szélesség 47° 17', keleti hosszúság 20° 4'
Faj: 
Tölgy
Kora: 
90 év
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
290 cm