Hárs a komlói oviban

A fa/facsoport története

Óvodánk napos oldalú udvarára ültette a kicsi hársfát egy volt kolléganőnk édesapja még 1994-es év tavaszán. A bejárathoz vezető úton található, így minden nap megcsodáljuk és érintkezünk vele óvodába jövet-menet. Előtte ezen a helyen egy elöregedett orgonasövény volt található, ami semmi árnyékot nem adott az udvarnak.
Az óvodai nevelési év során az évszakok és a természet körforgását figyeljük meg a gyerekekkel, a hozzájuk kapcsolódó népi játékokkal, körjátékokkal, mesékkel, versekkel, jeles napokkal gazdagítva. A változásokat a fán is nyomon követjük minden évben a rügyezéstől a lomhullásig. Télen madáretetőnek ad otthont, tavasszal innen halljuk az első rigófüttyöt, virágzáskor a méhek döngicsélését. Hirtelen jött tavaszi- nyári záporoknál védelmet nyújt és a gyerekek innen csalogatják elő a napocskát. Nyári meleg délelőttökön az óvodások alatta gyurmáznak, rajzolnak és keresnek menedéket. Családi délutánokon a gyerekekkel és szülőkkel együtt táncoljuk és énekeljük körbe a fát. Az ősszel lehullott faleveleket hatalmas kupacokba hordjuk; ugrálnak, hancúroznak benne, majd a játék végeztével külön zsákokba gyűjtjük. E játékok és tapasztalások során próbáljuk természet közelivé és környezettudatossá formálni, nevelni óvodásainkat.
Pár évig aggódtunk a fa egészsége végett, mert megbetegedett, aztán hozzáértő kezek lekezelték és meggyógyították. Mostanra nagyon nagy fává nőtte ki magát, még az óvoda túloldaláról is jól látható. Az óvoda előtt elhaladó járókelők is meg-megállnak és rácsodálkoznak szépségére.
Szeretnénk, ha még sokáig óvna, védelmezne minket az esőtől, naptól és látványával elvarázsolna. Ezért mi is próbáljuk óvni, védeni, hogy minél nagyobbra növekedjen és még sok kisgyermek részese legyen ennek a csodának.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
7300 Komló, Templom tér 1., Belvárosi Óvoda udvara
Faj: 
Hársfa
Kora: 
21 év
Magassága: 
18 méter
Törzskerület: 
160 cm