A söjtöri öreg platán

A fa/facsoport története

A "SÖJTÖRI ÖREG PLATÁN”.

A söjtöri és környékbeli emberek csak így nevezik a vén fát.

A régi képek tanúsága szerint, már ugyancsak öreg faként pompázott az 1900-as évek elején, a XX. század fordulóján, a Festetics kastély angolparkjában. Kétszeresen is túlnőve az emeletes kastély magasságát, versenyben a templom tornyával.
Őrködött és ma is őrködik a falu felett.

A hatalmas platán árnyékában szívesen üldögéltek a grófi kastély lakói, Festetics Mária grófnő, ( csillagkeresztes hölgy, Erzsébet magyar királyné és osztrák császárné udvarhölgye) és sokszor hűsöltek alatta vendégeik is.

Festetics Mária naplóiból tudjuk, hogy többször megfordult itt Deák Ferenc, a haza bölcse, aki szintén a falunk, Söjtör szülötte, nem egyszer a Deákot látogató Vörösmarty Ilona ( a költő Vörösmarty Mihály lánya, későbbi Széll Kálmánné, Deák Ferenc gyámleánya) , de vendégeskedett itt Deákkal maga Vörösmarty Mihály is, hogy csak az ismertebbeket említsük.

Miután az l950-es évektől a kastély általános iskolaként funkcionál, így a falu gyermekei vették birtokba a parkot, még inkább magunkénak érezvén az öreg platánt.

A helyi ifjúság számtalan generációjának volt ez a fa a találkahelye. Beszélgettek, randevúztak ,szerelmek szövődtek itt. Ez a hagyomány máig megmaradt.

Napjainkban is, a falu minden szabadtéri közösségi rendezvénye, a hajdanvolt kastélykertben az öreg fa körül zajlik.

Nagyon büszkék vagyunk az öreg platánra. A Deák Ferenc szülőházat látogató csoportokat is rendszeresen meginvitáljuk, hogy tekintsék meg hatalmas , délceg fa matuzsálemunkat.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Söjtör, Deák Ferenc utca 140. GPS koordináták: é.sz. 46° 40' 16.3", k.h. 16° 51' 22.2"
Faj: 
Juharlevelű platán (P. x acerifolia)
Kora: 
kb. 200 év
Magassága: 
kb. 38 m
Törzskerület: 
628 cm