A márokföldi "Nagyfa"

A fa/facsoport története

Legalább 250 éve áll itt ez a hatalmas kőrisfa , mely koronájával szinte védelmező ernyőként borul a falu fölé . Márokföld ici-pici falucska Zalában , a Szlovén határ mellett . 50 lélek lakja. Mai helyére falu csak az 1900-as évek elején költözött , a völgyből , a patak mellől. Addig , itt a dombon csak szőlő és gyümölcsös volt. A kőrisfát mezsgyére ültették , sajnos már nem tudjuk ki volt az .Valószínű a rossz vízerők ellen , mert itt az agyagos talaj és a szubalpin időjárás miatt a dombon is egy ásónyomra víz van a földben .
Jelenleg az Önkormányzat és az én telkem határát jelöli. Csodálatos történések során , egy évtizede , pont ide költözött Franciaországból Leclerc Edit , aki egész életében energiákkal foglalkozott. Hamarosan fölfedezte , hogy óriási földerők vannak a nagy fa körül . Áldozatos munkájának köszönhetően 2006-ban el is készült a 26 pontos , Magyarországon egyedülálló Energiapark!
Mikor 2012-ben új otthont kerestem , az ország másik végéből érkeztem . Nagyon nehéz volt a döntés ! Elcsigázva , tele kételyekkel leültem a "Nagyfa" alá . Megöleltem ,csodáltam öles gyökereit . Akkor fedeztem föl a törzsén a mohából kirajzolt szabályos keresztet. Egy pillanat alatt sikerült döntenem ! "Ha ennek az óriásnak ilyen jó itt 250 éve , akkor nekem is jó lesz !" Nem csalódtam ! Csak később tudtam meg , hogy az Energiapark első pontjánál álltam a : Döntéspontnál ! Az már csak a hab a tortán , hogy én lettem a "Nagyfa" felének boldog tulajdonosa !
Ugyan nem vagyunk sokan de az egész falu egyöntetűen a fa mellé állt és támogatja . A legidősebb ember is arra emlékszik , hogy már gyermekkorában is hatalmas fa állt ott , amit nagyon szerettek . Margit néni gombászásból hazafelé ki nem hagyná , hogy a hátát nekidöntve , megpihenjen a nagy fa alatt . Azt mondja: " Ha az ember gyereke megsimogatja és szépen kéri , akkor a fa ad neki az erejéből !"
Kis közösségünk nagyon jó hangulatú rendezvényeket szokott tartani a "Nagyfa" alatt . Önfeledten játszunk , nevetünk , újra gyermekek lehetünk . Nagyon sok turista is ellátogat hozzánk , akik boldogan pihennek az árnyékában . Volt olyan év is , hogy körülbelül 600 sárgarigó fészkelt a fán. A világ minden tájáról érkeztek a fotósok és kutatók , mert sárga "madárvirágba " borult a fa . Ha a szél fúj ,úgy tud zúgni mintha egy egész erdő zenélne .
Hát "Ő" a mi csodánk! Szeretjük , féltjük . Reméljük még sok száz évig ilyen erősen , egészségesen védi a falut , segíti az embereket !

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
8976 Márokföld Kossuth Lajos utca 33-35 46°43'01.1"N 16°26'35.2"E 46.716974, 16.443100
Faj: 
Kőris
Kora: 
250 év
Magassága: 
26m
Törzskerület: 
310cm