Platánfa az egri Termálfürdő területén

A fa/facsoport története

Az egri Termálfürdő területén több fafaj található, amelyek nagyon jól érzik magukat a speciális mikroklíma miatt, gyorsan fejlődnek és nagy méreteket érnek el. Ilyen nevezetes növény a mocsárciprusfélék családjába tartozó virginiai mocsárciprus két szép példánya. A növény az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos. A család másik ilyen nevezetes képviselője a mammutfenyő, azaz szikvója, Észak Amerika nyugati részén őshonos, egyedei a Föld legimpozánsabb fái.

Az Év fája pályázatra a Termálfürdő területén élő keleti platánfát jelöljük. A fa az Eger patak közelsége és az altalaj kedvező vízellátottsága miatt nagyon jól érzi magát élőhelyén.

Az egri szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír az akkor még kis fácska árnyékából irányította a török sereget. A legenda sajnos nem igaz, a valóság ezzel szemben az, amit levéltári anyagok bizonyítanak, hogy Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ez a példány is valószínűleg akkor került elültetésre, de ma is évről évre szépen fejlődik. Érdekesség, hogy a Termálfürdő területén a keleti platán mellett egy nyugati platán is található, a két platánfaj egymás mellé ültetése Magyarországon is ritkaság.

Nagy figyelemmel kísérjük állapotukat, a fakezelési munkánkhoz a fák mérete miatt a tűzoltóság segítségét vesszük igénybe. Rendszeresen végzünk növényvédelmi munkákat, mert jelentős kártevőjükké vált az elmúlt években a platán csipkéspoloska, de védekezni kell a platán gombabetegségei: az apiognomóniás megbetegedés valamint a platán lisztharmat ellen is.

A platánfát 1978-ban Heves megye Tanácsa Végrehajtó Bizottsága védetté nyilvánította. A védettség fenntartásáról Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007-ben döntött.

Képek a fáról/facsoportról

Amit a platánról tudni érdemes

A platánok Észak-Amerikából és Kínából a XVIII-XIX. században kerültek be Európába. Széchenyi István gróf is szorgalmazta ültetésüket, az ő kezdeményezésére ültették az első fasorokat a Duna-parti sétányon 1846-ban. Óriási méreteket képesek elérni, 30-40 m magasra is megnőnek, 1-2 m átmérőt elérve, kérgük vékony, sárgászöldes, jellegzetes táblákban leváló. Az egyik leggyakoribb park- és sorfa, gyors növekedésű, sérült lombkoronáját hamar regenerálja, jól viseli a városok poros, füstös levegőjét is. Fája előnyösen használható világos bútorok készítéséhez. Hazai erdeinkben a nem védett ártereken fordul elő kisebb állományokban.
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3300 Eger, Petőfi tér 2. Termálfürdő (6427/12 hrsz.)
Faj: 
Keleti platán (Platanus orientalis)
Kora: 
kb. 250
Magassága: 
kb. 40 m
Törzskerület: 
850 cm