Az Öreg Hölgy

A fa/facsoport története

A Kende-kúria parkjában az igazi különlegesség a kastély mögötti tisztáson található: egy hatalmas lombkoronájú juharlevelű platán uralja a tisztás közepét. A közel 7 méter átmérőjű fának három törzse fonódik egybe, hosszan kinyúló ágait rudakkal támasztották alá, így védve a leszakadástól. Ezt a gyönyörű fát Kende Zsigmond ültettette az 1800-as években, amikor is a kastélyhoz tartozó angolkertet telepítette.
A varázslatos hangulatú angolkert a II. világháború utánra szinte teljesen elpusztult.

A közben 18 holdra zsugorodott park az 1970-es nagy árvíz idején újabb nagy megpróbáltatásokon ment keresztül. A még megmenekült, sarjadásnak indult fái szinte a végleges pusztulásnak voltak kitéve, mivel a lakosság ide menekítette állatait az áradás elől.

A park rekonstrukciójához 1984-ben kezdtek hozzá, számba véve a megmaradt növényzetet, mely így is lenyűgöző szépségű. E gyönyörű platán mindennek ellenére megmaradt, és egyre nagyobb pompájában ékesíti a parkot. Ez a fa lett a település jelképe és mindenki szívéhez nőtt. Ma már szinte mindenki azért imádkozik, hogy az Öreg Hölgy vastag, nehéz ágai minél tovább bírják, és még sok-sok évig ékesítse a parkot.

Képek a fáról/facsoportról

Amit a platánról tudni érdemes

A platánok Észak-Amerikából és Kínából a XVIII-XIX. században kerültek be Európába. Széchenyi István gróf is szorgalmazta ültetésüket, az ő kezdeményezésére ültették az első fasorokat a Duna-parti sétányon 1846-ban. Óriási méreteket képesek elérni, 30-40 m magasra is megnőnek, 1-2 m átmérőt elérve, kérgük vékony, sárgászöldes, jellegzetes táblákban leváló. Az egyik leggyakoribb park- és sorfa, gyors növekedésű, sérült lombkoronáját hamar regenerálja, jól viseli a városok poros, füstös levegőjét is. Fája előnyösen használható világos bútorok készítéséhez. Hazai erdeinkben a nem védett ártereken fordul elő kisebb állományokban.
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Cégénydányád, Dózsa út 9. A Kende-Kúria parkja
Faj: 
Juharlevelű platán
Kora: 
180 év
Magassága: 
26 m
Törzskerület: 
7 m