Székhely: 1082 Budapest, Vajdahunyad utca 3. (Postacím: 1475 Budapest, Postafiók: 291.)

A fa/facsoport története

A feredői gesztenyék

A Kürt utca nyúlfarknyi hosszúságú macskaköves köz Erzsébetváros szívében. A Nagykörút csak félkőhajításnyira, ám ez már egy más világ. Csendes, ódon passzázs: sehol egy reklámfelirat; a keretező házak – óriási díszletként – hűen őrzik a kerület még hagyományos hangulatát. Mondhatni retró, amire a 4. szám alatti neonfelirat is hajaz: Fürdő – hirdettetik évtizedek óta.

Az épület eredetileg is tisztasági kádas közfürdőnek épült 1911-ben. Állítólag a közeli Royal Szállóval titkos alagút kötötte össze, amelyen keresztül a szállóvendégek diszkréten eljuthattak a fürdőben egyéb szolgáltatásokat is nyújtó hölgyekhez. A kvadrumszerkezetű, földszintes házban 1997 óta a Menhely Alapítvány Nappali Centruma működik. Otthontalan emberek számára kínál komplex szolgálgatást, többek között fürdési-mosási lehetőséget.

A csöppnyi kertben két hatalmas vadgesztenyefa áll. E két impozáns élőlény üde színfolt a mélyszegénység komor szürkeségében. Nyáron szeretjük hűs árnyát, ősszel termései kopogását, télen csak csodáljuk a sokszor fehér takaróját, s ha már e szűk udvar is zöldellik, tudjuk, visszavonhatatlanul tavaszodik. (A téli krízisidőszak után a tavasz mindig óriási fellélegzés a hajléktalanellátásban dolgozók, s még inkább a fedél nélküliek számára.)

A környék, a védett épület, a zsebkendőnyi kert, s benne e két gesztenyepár csupa misztikum, kaland, romantika, kedves sziget.

Ha van negyedórád, sétálj be hozzánk nyugodtan, s mondd, hogy a gesztenyefákhoz jöttél. Olvass el alattuk egy novellát, szívj el egy cigarettát (vagy épp szokj le róla e helyütt), vagy egyszerűen fogadd be őket érzékszerveiddel. S reméljük, e pihenő után majd feltöltődve búcsúzol tőlük.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1073 Budapest, Kürt utca 4.
Faj: 
vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)
Kora: 
80 év
Magassága: 
25-30 méter
Törzskerület: 
188 cm