4087 Hajdúdorog, Böszörményi út 7.

A fa/facsoport története

Településünk lakói mindig nagy gondot fordítottak a hagyományok ápolására, őrzésére, így sok szép emlékfával dicsekedhetünk. Ezek gondozását, védelmét vállalta fel 20 évvel ezelőtt megalakult, ma már Kiemelkedően Közhasznú Hajdúdorogi Honismereti és Városvédő Egyesület. A fákat nemcsak rendszeresen gondozzuk, hanem 2004-ben hivatalosan is védetté nyilvánítottuk. A fákat emléktáblával is megjelöltük. történetüket színvonalas, szép kiadvány formájában meg is jelentettük.
Hajdúdorog, mint legnagyobb magyar görög katolikus egyházközség volt a megindítója és több mint egy évszázadon át lelkes szóvivője annak a mozgalomnak, amely a keleti szertartású katolikus magyarok számára magyar liturgikus nyelv engedélyezését, és e nagy fontosságú vívmány biztosítékául magyar görög katolikus egyházmegye alapítást szorgalmazta.
A mozgalom vezetője, irányítója Farkas Lajos, a hajdúkerület főhadnagya lett. Jól ismerte a magyar görög katolikusok törekvéseit, ezért élete fő céljául tűzte ki, hogy addig pihenni nem fog, míg a magyar nyelvű liturgiáért folytatott harc ügye nem győz.
Ennek érdekében őseink még Rómába a pápához is elzarándokoltak. A küzdelem 1912-ben győzelemmel zárult. A római zarándoklaton 42 dorogi hívő vett részt. Ennek emlékére ültettek el 42 darab fát a görög katolikus templomkertben. Ebből még 32 darab meg van. A gesztenyefákat pár évvel ezelőtt az aknázó moly megtámadta. rendszeres permetezéssel sikerült a fákat megmenteni. Sajnos a permetezésük igen költséges. Egyre nehezebb a szükséges pénzt előteremteni.
Ültetve 1900-ban, a római zarándoklaton résztvevő 42 hajdúdorogi hívő emlékére. 1 darab kocsányos tölgy ültetve 1996-ban, a honfoglalás 1100 éves évfordulójára az első alkalommal megrendezett városnapon.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
22. hrsz-ú ingatlan Hajdúdorog Tokaji u. 2. sz. alatt
Faj: 
facsoport: 13 db vadgesztenye, 3 db kocsányos tölgy, 5 db szilfa, 4 db kőris, 2 db japán akác, 3 db hárs
Kora: 
111 évesek, 1db kocsányos tölgy:15 éves
Magassága: 
10-15m, 23m, 25m, 22m, 24m, 18m
Törzskerület: 
60cm, 100cm, 90cm, 70cm, 70cm, 50cm