A Peruška Mária kegyhely tölgyfája – Kőszeg és Horvátzsidány között

A fa/facsoport története

A Peruška Mária kegyhely egy olyan határkőnél fekszik, ahol Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye község határai futnak össze. Valaha ez az erdő Berchtold Zsigmond peresznyei gróf tulajdona volt. A gróf minden év szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, ebben az erdőben tartotta meg fogadóóráját. Itt alattvalói és alkalmazottai elmondhatták gondjaikat, panaszaikat, kéréseiket, és a gróf még ruhával is ellátta a gyermekeiket.  Minderről egy 1812-ben kelt levél tanúskodik, mely a horvátzsidányi plébánia archívumában található.

1866-ban a gróf fia, Lipót (későbbi külügyminiszter) az édesapjával vadászaton vett részt. A hároméves grófi sarj a vadászaton elveszett, de három nap múlva épen és egészségesen egy tölgyfa alatt találták meg, melyen Mária kép függött. Ettől a naptól fogva a köszönet és a hála jeleként a Peruška Mária egyedülálló búcsújáróhellyé lett a gróf családja számára. Még ugyanebben az évben a gróf rendeletbe adta, hogy minden évben ezen a napon hálaadó szentmise szolgáltassék. Erre az eseményre szívesen jöttek a környékbeli horvátok, németek és magyarok.

1894 és 1949 közt a magyar nép nemzeti ünnepén összegyűltek a környék iskoláinak diákjai és a falvak lakói is. 1909-től Havasboldogasszony napján, augusztus első vasárnapján az itt élő horvátok tartották meg búcsújárásukat. Sokan meghatározott napokon mentek, mások önszántukból, saját elhatározásuk szerint, a Mária képet pedig állandóan díszítették a hívek. A politikai események és háborúk hosszabb-rövidebb időre megszakították a búcsújárás hagyományát, 1950-ben még az odavezető utakat is beszántották. A tölgyfa, melyen a Mária kép lógott, többször is kivágásra lett ítélve, de hála az akkori erdőőrnek, Ecker Istvánnak és munkatársainak, a fa megmenekült a kivágástól. 1983 óta ismét régi pompájában, háromnyelvű zarándokhelyként fogadja látogatóit a Peruška Mária.

Minden év június első vasárnapján a vadászok és az erdészek, július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, honvédség, rendőrség, augusztus első vasárnapján pedig a fiatalok és a szűzanya tisztelői tartják zarándoklatukat. 1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet az erdő hűs fái mellett körülölel még egy gyönyörű szoborpark is, mely a mesterségek védőszentjeit ábrázolja.

A Peruška Mária napjainkban több mint zarándokhely; a gyalog- és biciklitúrák kedvelt állomása, kijelölt tűzrakó hellyel, padokkal, játszótérrel, ásott kúttal, árnyékszékekkel, különböző szövetségek és egyesületek is táborozási helyként használják. Ide szervezi nomád erdei táborát a fát jelölő horvátzsidányi Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesület is. A nyári tábornak idén 95 lakója volt. A gyerekek az egyhetes nyaralás alatt feltöltődnek hitben és szeretetben és megismerkedhetnek e táj természeti adottságaival. A tölgyfa és legendája számos helyi és környékbeli amatőr festőt, grafikust és fényképészt megihlet; számos alkotás, még versek is születnek róla. Ezen felül a zarándokhely családi ünnepek, események helyszínéül is szolgál, keresztelőket és esküvőket is tartanak itt.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Vas megye, Kőszeg és Horvátzsidány között, GPS: Szélesség N 47° 23,402' Hosszúság E 16° 37,897'
Faj: 
tölgy
Kora: 
280 év
Magassága: 
20–25 m
Törzskerület: 
510 cm