Év Fája verseny szavazási szabályzat

A nevezés szabályai

 1. 1. Az Év Fája versenybe bárki nevezhet egy számára kedves fát egy történet és néhány fotó kíséretében, ezen a weboldalon keresztül.
 2. 2. A nevezés időszaka tavasszal van, időtartama 6 hét, a pontos időpontot minden évben az Év Fája honlapon tesszük közzé (a meghirdetés általában a Madarak és Fák Napjával vagy a Környezetvédelmi Világnappal esik egybe).
 3. 3. A nevezett fák közül a zsűri választja ki a döntősöket, a jelölések számától és jellegétől függően minden évben 12-15 fát. A kiválasztott fák vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A kiválasztás szempontjai:
  • a fa mai közösségi jelentősége;
  • a történet "minősége", az írás figyelemfelkeltő jellege;
  • a fa faja és földrajzi elhelyezkedése. 
 4. Az Év Fája cím mellett két különdíjat is kiosztunk, ezek a döntősök közt rejtőznek. Az a Hős Fa különdíjat a zsűri osztja ki, és ezen kívül átad egy különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület is. Arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény.

 

A szavazás szabályai

 1. 1. A közönségszavazás az ősz folyamán történik, időtartama 6 hét, a pontos időpont évről évre változik. Az izgalmak fokozása végett a szavazás utolsó napjaiban az eredményeket elrejtjük. A nyertesekre az ünnepélyes díjátadón derül fény, amelyre általában a szavazás lezárultát követő 1 hónapban kerül sor.
 2. 2. A döntős fákra való szavazás módja: a fa képe alá kell beírni a szavazó email címét, majd rákattintani, hogy "Ez a történet és a fa legyen a nyertes". Ezután a szavazatot érvényesíteni kell. Ennek módja, hogy a szavazó belép az email fiókjába, ahová küldtünk egy levelet egy aktiváló linkkel. Erre rá kell kattintani, és máris megtörtént a szavazás. (Ha véletlenül elrontotta, és rossz fára szavazott, akkor annyi a dolga, hogy újra szavaz, így az előző szavazata érvénytelenné válik.) Egy emailcímről egy érvényes szavazatot lehet leadni.
 3. 3. Az eldobható, egyszer használatos email címekről* érkező szavazatokat a vetélkedés tisztaságának megőrzése érdekében megsemmisítjük. Ezt általában a verseny végén tesszük meg, de ha olyan mennyiségű szavazat érkezik ilyen címekről, ami jelentősen torzíthatja verseny állását, erre már a közönségszavazás közben is sor kerülhet. 
 4. * Eldobható email cím: olyan e-mail cím melynek regisztrációjakor nem kell jelszót megadni, és maga a cím néhány nap után megszűnik. A beérkezett emailek domainjét (a @ utáni részt) ellenőrizzük, és ha egyértelműen eldobható email szolgáltatásról van szó, akkor töröljük az adott címről érkezett szavazatot. Az eldobható címekről egy ember szavazatok tömegét tudja leadni, és a célunk az, hogy minél több ember szavazzon, nem pedig az, hogy egy ember sok szavazattal befolyásolja az állást.