Megnyerheti-e idén a mélykúti júdásfa az Európai Év Fája címet?

Megnyerheti-e idén a mélykúti júdásfa az Európai Év Fája címet?

Brüsszel, 2021. február 1. – Az idei évben sem tudjuk előre megjósolni a végeredményt, de a korábbi tapasztalatok alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai Év Fája versenyben. 14 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, hogy Ön is adja le szavazatát a verseny honlapján február 28-ig: www.treeoftheyear.org!

Az Európai Év Fája verseny immár tizenegy éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy tavasszal meseszépen virágba boruló, több mint 250 éves júdásfa képviseli, amely a mélykúti templomdombon áll. 2020. októberében 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A mélykúti templom mellett álló fát Ferences-rendi szerzetesek ültették, a magjait Szabadkáról hozták magukkal. Érdekesség, hogy a júdásfa a kisváros pontos mértani középpontjában helyezkedik el.
Akárcsak az előző években, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 13 versenytársa között megtalálhatjuk például Lecina (Spanyolország) ezeréves magyaltölgyét, amely körül boszorkányok is táncoltak a legendák szerint, vagy a Medulin (Horvátország) főterén álló több mint 100 éves ostorfát is.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig a március 17-i díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Tények és adatok:
idén 11. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt;
14 ország 14 fája versenyez egymással;
ezidáig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet;
évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat közép-európai alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó is országokat Európából!
Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt: https://www.treeoftheyear.org/Home
A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt: https://www.treeoftheyear.org/Media

Kapcsolat: Tokodi Nóra, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, Ökotárs Alapítvány, [email protected], vagy [email protected]

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel együtt az Environmental Partnership Association tagja. www.okotars.hu