Legyen a Jászai Mari tér legszebb platánja az Év Fája Európában is!

Legyen a Jászai Mari tér legszebb platánja az Év Fája Európában is!

Brüsszel 2016, február 1. - Idén 16 ország fái versenyeznek az Európai Év Fája címért. Február folyamán Ön is bármikor leadhatja szavazatát kedvenc fáira a verseny honlapján: www.treeoftheyear.org. Tavaly a 250 ezer szavazó közül több mint 72 ezer a magyar fát támogatta, ezzel a bátaszéki molyhos tölgy elsőként végzett. Szavazzon idén is, hogy megismételhessük az eredményt!

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a fák, a köztünk elő faegyedek és facsoportok mindennapi életünkben, európai kulturális és természeti örökségünkben betöltött szerepére és jelentőségére. Magyarországot idén a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli, amely 2016. novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

Idén először egy szavazó két fára is leadhatja voksát, így még inkább érdemes megismerkedni a többi versenyzővel - 2017-ben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales jelöltjei versenyeznek egymással. Az idei döntősök között megtalálható Európa egyik legöregebb fája, a litván Stelmužė tölgy, olyan fák, melyek együtt nőttek fel a körülöttük játszadozó gyermekekkel - ilyen a skót és a német döntős -, és a városi fejlesztések túlélői is, mint például a walesi Brimmon tölgy.

A verseny támogatója, Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászatért felelős uniós biztos, így nyilatkozott a tavalyi díjátadón: ”Egyre városiasodó világunkban a fákat ünnepelnünk kell. Örömmel tölt el, hogy ez a verseny tisztelettel adózik történeteiknek, és felhívja a figyelmet a fákhoz való különleges viszonyunkra.”

A szavazás február 28-ig tart, az eredményre pedig március 21-én, az Erdők Világnapján fog fény derülni a brüsszeli díjátadón.

Tények és adatok:

  • Idén 7. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt 
  • 16 ország 16 fája versenyez egymással 
  • Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet 
  • 2017-ben újonnan csatlakozott Litvánia 
  • Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó is országokat Európából!

Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt: http://www.treeoftheyear.org/uvod.aspx
A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt: www.treeoftheyear.org/Pro-media.aspx

Kapcsolat: Oravecz Ágnes, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, Ökotárs Alapítvány, [email protected], +36 1 411 3503

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja. www.okotars.hu