Óriástobozú fenyő a Folly Arborétumban

A fa/facsoport története

Himalájai cédrus, szír boróka, platánkérgű diófenyő, mamutfenyő és a világ összes ciprusfaja – csak néhány különlegesség a Folly Arborétumból. A Kisörsi-hegy déli lankáira felkúszó gyűjteményes kert nem egyszerűen egy arborétum a sok közül: Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 115 éve folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt.
A kert ikonikus növényei között is kiemelkedik – szószerint és átvitt értelemben is - az óriástobozú fenyő (Pinus coulteri), amely a világ legnagyobb tobozt nevelő fenyője.
Nevét felfedezőjéről, Coulterről kapta (Coulter-fenyő). Magassága a 25 métert, tobozai a 30-40 centimétert és akár a 5 kilogrammot is elérhetik (nedves súly). Kevesen tudják, de a növény magjai egykor egyes indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája gyógyító összetevőket tartalmaz. A Pinus coulterit özvegycsináló fának is hívják Kaliforniában, hiszen ha a magas fa tetejéről lepottyan egy ekkora méretű és súlyú toboz, az komoly sérüléseket okozhat – arról nem is beszélve, hogy a tobozpikkelyek ráadásul 2 centiméter hosszú, karomszerű nyúlványokban végződnek, amelyek önmagukban is sebesülést okozhatnak.
Az óriástobozú fenyő egy korábbi földtörténeti korból fennmaradt növényfaj. Azóta élettere számottevően csökkent, természetes módon ma a kaliforniai Coast Range vonulataitól az északnyugat-mexikói Baja California-ig fordul elő, főként bokorerdőkben, 3000 méteres magasságig.
Az óriástobozú fenyő, bár jól megél Magyarországon, mégis igazi ritkaság. A hazai éghajlat kedvez ennek a típusú fenyőnek, de a téli nap és a hirtelen hideg károsíthatja a fákat. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországra 1905 körül dr. Folly Gyula arborétum-alapító jóvoltából kerültek az első példányok még a német Hesse-faiskolából.
Jelölésünk tárgyát, az eredeti telepítésű öregarborétumi fa magjaiból nevelt Pinus coulteri egyedet 1960 táján ültették. Nekünk ez az Év Fája – szép, szellős ágakkal tökéletesített, kúpot formázó alakja uralja a kert északi részét, tobozai magabiztosan ülnek hosszútűs ágain. Szürkészöld, merev tűlevelei hármasával ülnek a friss hajtáson. Hatalmas termete kedvelt helyszíne az arborétumot keresztbe-kasul bejáró mókusok kalandozásainak, de nyáron az énekes kabócák is előszeretettel pihennek meg tűlevelein.
Ültetését megelőzően nehéz idők jártak. Az alapító korai halálát követően, majd az első világháború után a család csupán az alapító iránt érzett tiszteletből tartotta fenn az arborétumot. Az alapító fia, az öt nyelven beszélő közgazdász dr. Folly Gyula a Tapolcai Takarékpénztár Rt. igazgatója volt, majd 1948-ban elveszítette állását. Feleségével és négy gyermekével költözött be a kisörsi présházba, és - bár a terület csaknem kilencven százalékát államosították - a telepítésekkel nem hagyott fel. Az 1949–1964 közötti években jelentősen gyarapította a fenyőgyűjteményét, kapcsolatokat épített ki hazai és külföldi szakemberekkel. A fenyőgyűjteményt ez időtől kezdték Folly Arborétumnak nevezni. Jelöltünk, a Folly Gyula által ültetett, „fiatalabb” Pinus coulteri ennek a küzdelemnek, a kitartó hitnek az élő tanúja, a családi örökség megtestesítője. Dr. Folly Gyula nagyon szerette a fákat, gyakran mondogatta: „A fák nem hazudnak!”
Két évente ősszel szervezzük meg a tobozszüretet. A fák és tobozaik mérete miatt a tobozok csak alpintechnikával gyűjthetőek be – ez rendkívül látványos művelet. Legutóbb 2020 novemberében volt tobozszüret, amelynek során 74 tobozt szüreteltünk le a két óriástobozú fenyőről.
2020 őszén hirdettük meg örökbefogadói programunkat. Az Év Fájának jelölt egyed az első Folly fa volt, amit a kertből örökbe fogadtak!
Tekintettel arra, hogy az óriástobozú fenyő az egyik kedveltebb fenyőfajunk, a magszortimentünkbe is felvettük a magjait és arra biztatunk minden érdeklődőt, hogy bátran ültessenek saját óriástobozú fenyőt a kertjükben. Egy napon óriási lesz!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. GPS: 46.81057245483399, 17.545205077483214
Faj: 
Pinus coulteri (óriástobozú fenyő) fenyő)
Kora: 
60 év
Magassága: 
12 m
Törzskerület: 
200 cm