Az újbarki tájház fehér szederfája

A fa/facsoport története

Büszkén áll az újbarki szederfa (máshol eperfa) a tájház kertjében. A maga mintegy száz évével. Várja a gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket, seniorokat, akik a tájházban szervezett programokat látogatják vagy csak betérnek az udvarba egy rövid látogatásra.

A nyári táborban résztvevő gyerekek alatta állítják fel sátraikat. A nyári melegben ott hűsölnek az árnyékában. Kézműveskednek, táncolnak, énekelnek, csicseregnek egymással. A táborvezetők segítségével tanulnak a teremtésvédelem, a természetvédelem és környezetvédelemről, a fák fontosságáról. Kóstolják a finom, édes, szaftos szederszemeket és néha megölelik a fát, mert szeretik. Alatta lehet a legjobban lábtengózni, speedballozni, tollasozni és kártyázni is. Jó lenne kütyüzni is, de az a táborban nem megengedett.
A meggymaglövő verseny szintén a fa alatt kerül megrendezésre, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezettel pöckölnek.
Az érett korosztály már csendesebb. A programok során üldögélnek az árnyas fa alatt, iszogatnak, beszélgetnek, történeteket mesélnek a régi időkről. A Stammtisch - Beszélgessünk németül csapata kimondottan élvezi, ha alatta ülhet, mert el sem tudják képzelni a házat, a falut a régi "bútordarab" nélkül. Ágai szinte simogatják a nádtetőt, vigyázni kell, nehogy az erős szél kárt tegyen benne, ha hozzádörzsölődnek a fa ágai, ezért karban kell tartani. Le kell vágni a száraz ágakat, hogy az épek tovább fejlődhessenek. Ebben mindenki kiveszi a részét. Jönnek a segítők, igazgatják a koronáját, söprik alatta a lehullott szederszemeket, gereblyézik az őszi színes leveleit. Gondoskodunk róla.
A szederfát mindenki szereti, bár a szeder érése azt is jelenti, hogy minden ragad az édes szemektől a közelében, ha véletlenül rálépünk. És ez gyakran előfordul, mert bőséges a termése. Rátapad mindenre. A cipőre, lapátra, söprűre. Még szerencse, hogy fehér! A fekete biztosan viccesebb lenne.
Az újbarki szederfa a tájház lelke. Őrzi a házban összegyűjtött értékeket, figyeli a régi emlékek és új hagyományok ötvöződését. Figyeli a hozzá közeledőket, a kíváncsi gyerekszemeket, az idősek könnybe lábadó szemeit, ha családi emlékekkel találkoznak a házban. A fiatalokat, amikor alatta zenélnek, táncolnak.
Körüldongják a darazsak, a legyek, jönnek a madarak, a hangyák. Az állatok is szeretik. Szükségük van a termésére. Szükségük van a szederfára.
Ősszel a levélhullás után és télen csak áll az udvarban kopaszon, őrzi a csendet, várja a tavaszi hangokat, dallamokat. Várja a zsongást. Vár bennünket, újbarkiakat.
Kicsit koros, kicsit lyukas, de a miénk! Szükségünk van rá. És neki is szüksége van ránk.
Az öreg hölgy élmények forrása. Élményt ad és élményt kap. Velük él, vigyáz ránk. Nekünk is vigyáznunk kell rá, amíg csak lehet.
Újbarok, 2023. május 9.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2066 Újbarok, Fő u.8.
Faj: 
Fehér eperfa (Morus alba)
Kora: 
100
Magassága: 
10
Törzskerület: 
226