Mátraalja öreg fája - Törökmogyoró, Gyöngyös

A fa/facsoport története

A Mátraalján, Gyöngyösön az egykori Orcy-kastély, ma Mátra Múzeum kertjében a főkapun keresztül érkező látogatókat fogadja egy terebélyesre nőtt Törökmogyoró fa, amely a múzeum és a város egyik ikonikus jelképévé vált.
A kastély 1826-as klasszicista átépítésekor került kialakításra egy 7 holdas, egykor országos hírű angolpark, amely mára csak részben maradt meg. Az eredeti park egyik "túlélője" a Törökmogyoró fa is. Pontos adatok nincsenek arról, hogy mikor ültették, de a számítások szerint legalább 160-170 éves.
A szabadságharc idején Kossuth Lajos és Görgey Artúr is megfordult az Orczy-kastélyban, itt fogadták el a nagy sikert hozó tavaszi hadjárat terveit. A fa jó eséllyel már ennek is tanúja volt.
Történetének talán legnagyobb kihívását az 1917-es nagy gyöngyösi tűzvész jelentette, amely során a tűz végigsöpört a városon, a belváros szinte egésze porig égett. A legenda szerint a város lakói elegendő víz híján helyenként már borral oltották a felcsapó lángokat. Szerencsére a Törökmogyoró fa ezt is épségben átvészelte, ahogyan a két világháborút is.
Ma a kastély területén a Mátra Múzeum működik. A park egykor szabadon átjárható, látogatható volt, a kastély és a kert 2007-ben befejezett teljes felújítása után, azonban a megóvása érdekében "lezárták" és csak a múzeum látogatói vagy a "kertbelépő jegyet" váltók juthatnak be a parkba is. (https://matramuzeum.nhmus.hu/)
A Törökmogyoró fa egy további érdekessége, hogy elég "termetes", 430 cm-es törzskerületével hazánk legnagyobb példánya.

Személyes élményeim is vannak a fa kapcsán. Ugyanis én még pont akkor lehettem gyerek, amikor a park még szabadon látogatható volt és az általános iskolai napközi egyik rendszeres programja volt, hogy kivittek minket (avagy a "zsibongó gyerekhadat") az Orczy-kertbe, mivel egy tágas, kellemes, játékra alkalmas zöld terült volt és akadt is mellette remek fagyizó is. :) Ugyan a személyes kedvenceim a szintén parkban található masszív Tiszafák voltak (csak azokra tudtam felmászni), de a Törökmogyorónak is megvolt a fontos szerepe, a számháborús csapatjátékokban a termetes 430 cm-es törzse gyerek szemmel kiemelt stratégiai pozícióvá emelte ki. ;)

Végére egy jó kis videó a Törökmogyoróról:
https://www.youtube.com/watch?v=bxQjTwjp3Bg

( Kép: Mátra Múzeum Gyöngyös )

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Gyöngyös, Kossuth Lajos u. 40, Orczy-kert (Orczy Kastély / Mátra Múzeum udvara)
Faj: 
Törökmogyoró (Corylus colurna)
Kora: 
160-180 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
430 cm