Leopoldina platánja

A fa/facsoport története

A gödöllői juharlevelű platán nagy idők tanúja volt a Grassalkovichok idejében ültették, sétált alatta többek között Petőfi Sándor és Erzsébet királyné, valamint megpihentek árnyékában a múlt század második felében a kastélyban működtetett szociális otthon lakói is.
Életkora XIX. századból ránk maradt dokumentumok és feljegyzések szerint meghaladja a 200 évet, pontos adat azonban nem áll rendelkezésre.
A kastély francia stílusú felsőparkját Grassalkovich III. Antal felesége, Esterházy Mária Leopoldina (Esterházy „Fényes” Miklós unokája) az 1810-es években angol tájképi kertté alakíttatta át. Feltehetően ekkor ültették a mára hatalmas lombkoronával bíró juharlevelű platánt is Leopoldina kertjébe.
Az egyik korabeli krónikás, Odrobenyák Nepomuk János úgy fogalmaz „....az utolsó hercegasszony, kinek terjedelmes botanikus ismeretei valának, e felső kertet egészen átalakította, érintetlenül csak a király-hegyet hagyván...”
A kert pompájáról John Paget író így számol be „ Grassalkovich hercegnő gödöllői virágos kertjének elrendezése annyira ízléses, s a növényeket olyan gondosan ápolják, hogy talán még Angliában sem lehetne szebbet találni.”
Bár az ültetés pontos ideje nem ismert, egy 1843-ban készült térképen már feltüntetnek egy fát a kápolna Felsőpark - a jelenlegi kastélypark - felőli fala előtt.
A ma is pompás, hatalmas – közel 30 méter átmérőjű - lombkorona alatt ma a kastély látogatói pihennek, a nagyobb rendezvények idején gyermekprogramok kapnak helyet árnyékában.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Gödöllői Királyi Kastély parkja
Faj: 
juharlevelű platán (Platanus x acerifolia)
Kora: 
200-210 év
Magassága: 
30 m
Törzskerület: 
1,8 - 2 m