Kutasi Öreg Tölgy

A fa/facsoport története

A Kutasi Öreg Tölgyfa születési ideje 1770-80 körüli időre tehető, az Adamovich Család által lett anno ültetve.
Az Adamovichok horvát-magyar származású nemesi család, akik az 1700-as évek 2. felében Kutason is nagy birtokterületekkel rendelkeztek. Többek között a jelenlegi általános iskolánk kastély épületének, illetve a hajdani katolikus templomunk megalkotásának is szerves közreműködői voltak.
A mintegy 250 esztendős fa Községünk központi térségében, a Micimackó Óvoda udvarán áll. Az 1950-es évek óta működő óvoda elődjeként református általános iskola üzemelt ezen a helyszínen. Az óvoda életének hagyományaihoz is szervesen kapcsolódik az öreg tölgyfa. Az óvoda névadása is összekapcsolódott a fával olyan értelemben, hogy a Milne-féle Micimackó történetében is szerepel a 100 holdas pagonyban egy nagy tölgyfa...Ez a mese nagyon népszerű volt a 80-as, 90-es években a gyermekek körében és így a saját intézményüket párhuzamba állították a mesebeli történettel. Így az öreg tölgy jelentősége még inkább megnövekedett...
Hatalmas kiterjedésű lombkoronája árnyékában rengeteg generáció töltötte el óvodás, iskolás éveit. Reményeink szerint a fa még sok-sok éven át díszítheti településünket, szebbé téve mindennapjainkat.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Kutas, 7541 Petőfi u 95.
Faj: 
Kocsányos Tölgy
Kora: 
250 év
Magassága: 
22-24 m.
Törzskerület: 
430 cm.