A gerlai Wenckheim- kastélypark

A fa/facsoport története

Gerlát gróf Wenckheim Károly örökölte, ahova Ybl Miklós tervei alapján kastélyt építtetett, mely 1860-ra készült el. A park kialakítása ezután kezdődött. Eredetileg angol park volt, helyenként barokkos elemekkel, mára a tájképi jellege maradt csak meg. A grófi család gyönyörű 6 hektáros parkot alakított ki, ami mostanra sajnos 2,2 ha-ra zsugorodott.
A kastély utolsó tulajdonosát, gróf Wenckheim Jenőt, 1944-es halála után Budapestről haza hozták Gerlára, ahol nagy pompával a kastélyparkban temették el. A háború után a területet feldarabolták és kialakításra került a mai sportpálya is. Elmondások szerint ennek egyik része beomlott, ide volt eltemetve a gróf. 1964-ben a sír felnyitásának és az újratemetésnek több falubeli szemtanúja is volt. Visszaemlékezéseikben mindannyian megemlítik a gróf épen maradt vörös haját. Ezen a helyen úgy tartják, hogy a sír miatt, azóta is máshogy nő a fű.
Egy másik történetből, ami ide kötődik, azt tudhatjuk meg, hogy Erkel Ferenc, egyik látogatása alkalmával, a park fái alatt szerezte a Bánk Bán egy részének zenéjét.
A híres írónő, Bauer Barbara, A leggazdagabb árva című könyvében is tesz említést az öreg tölgyekről, a labirintusról, a kastélykertről, ami már abban a korban is gyönyörű lehetett.
A parkban sokféle fa megtalálható, tölgy, juhar, vadgesztenye, hárs, törökmogyoró és még sok más. De volt itt tulipánfa, vérbükk, pettyezett levelű hegyi juhar is. Sajnos azt már csak a leírásokból tudjuk, hogy a park egyik részét különböző fenyőfajokkal telepítették be. Itt jelenleg néhány fekete fenyő található már csak, sajnos ezek száma is évről évre fogyatkozik.
A parkot a nyolcvanas években védetté nyilvánították, de addigra már több értékes fát kivágtak.
A kastélykert nagyon sok ember számára fontos, talán nem túlzás azt állítani, hogy minden gerlainak van egy- egy kedves emléke.
Iskolás korunkban itt játszottunk, tornáztunk, itt voltak a falunapok, kézi- és foci meccsek.
Habár nem nagy területről van szó, gyerekként óriásnak látszott. Iskolai szabadidős foglalkozások alkalmával meghódítottunk egy egy területet. Gyermekcsaták színtere volt, fiúk a lányok ellen, saját bázist kialakítva, onnan támadtuk egymást az előre megbeszélt stratégia szerint.
Szinte minden fához köthető egy emlék. A hintafa, ami egy öreg platán volt, melynek egyik alsó ágára csimpaszkodva hintáztunk, sajnos ez néhány éve kipusztult.
Félve lopóztunk a „halálkúthoz”, amiről a nagyobb diáktársaktól félelmetes sztorikat hallottunk.
A tiszafák alatt bunkerhálózatokat építettünk, amit minden torna órán más más osztály használt.
A százágú, ami a parkban található öreg tölgyek egyike, minden gyerek megmászta legalább egyszer. Az öreg platán, mely gyülekezőhelyül szolgált, a csókzug, boszorkányliget és még sorolhatnám, mind-mind egy fontos része ennek a gyönyörű kastélykertnek.
Sajnos a kastély körbekerítése után, a falusiak kiszorultak a parkból, így az teljesen elvadult, több, mint 10 éven át szinte senki nem látogatta.
2015-ben megunta ezt az állapotot egy kis csapat és nekikezdett a méteres gaz és bozót kiirtásához. Egy évvel később pedig megalakult a Gerlai Wenckheim Társaság. A parkot közel egy éves munkával sikerült újra látogathatóvá tenni, azóta szinte minden hónapban rendez valamilyen programot az egyesület, főként természet- és környezetvédelem, valamint múltidéző, hagyományőrző témában. Nagy öröm, hogy végre újra élettel telik meg a kastélykert. Itt minden gyerek feltalálja magát, eszükbe sem jut a számítógép vagy a telefon, fára másznak, szaladgálnak és egy egy rendezvény alkalmával a felnőttek is ismét gyerekké válnak. A programokkal újra visszatért az élet a területre.
Az elmúlt években már három alkalommal jutott döntőbe a park fáinak egyike. Galagonya, vadkörte, tavaly pedig az öreg platán. Idén úgy gondoltam, mivel facsoportok is nevezhetők, az egész kastélykertet jelölöm, mely sok-sok generáció életében fontos szerepet töltött be és remélem, ez a jövőben is így lesz!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5623. Békéscsaba, Gerla, Wenckheim Károly tér
Faj: 
vegyes facsoport
Kora: 
0-200év
Magassága: 
0-40m
Törzskerület: 
0-5m