Az Ásotthalmi Csodatévő Hét Tölgyfa

A fa/facsoport története

A szerb határtól alig karnyújtásnyira található Ásotthalom egyik legnagyobb büszkesége, a Csodatevő Hét Tölgyfa néven elhíresült kocsányos tölgyfacsoport.Pontos korát homály fedi,a törzsek átmérője alapján 200 év körülire tehető. Több 19.századi katonai térképen is feltüntetésre került tájékozódási pontként.
"Csodatevő" elnevezését a törzsekből kisugárzó pozitív,gyógyító energiáiról kapta. Ez a misztikus erő gyógyítja a beteg testet, és feltölti a megfáradt lelket.
A facsoport alakzata egy, a boszorkány-kultuszban is jól ismert ősi,mitológiai jelképre, a Dagaz-rúnára emlékeztet, amely-akárcsak a facsoport-szintén hét összetevőből áll.Négy elem szimbolizálja a négy őserőt;a földet a tüzet,a vizet és a levegőt;egy-egy elem utal az alvilágra, valamint a fölöttünk levő mennyei birodalomra, míg a hetedik, középső elem a mi világunkat jelképezi. Ez szimbólum többek között a reményt, az egyensúlyt,a megvilágosodást és az újjászületést jelképezi.
Emiatt alakja talán nem is véletlen;mivel ez a vidék mindig is híres volt zordságáról,kietlenségéről és misztikus történetéről,így lehetséges hogy ez a facsoport boszorkánytalálkozók,esetleg pogány rituálék színtere is lehetett egykoron.
Külön érdekessége,hogy egy olyan erdő mellett helyezkedik el,amely a nevét a mondák szerint egy oda rejtélyes módon került,majd pedig ott megtalált "Rívó" kisgyermekről kapta.

Mint ahogyan a síró csecsemő odakerülése is rejtély,ugyanúgy homály fedi ennek a facsoportnak a múltját is.Évszázadokkal ezelőtt ükapáinknak is oltalmat,hűs árnyékot adtak,remélhetőleg ugyanúgy unokáink is fogják élvezni e csodálatos hét tölgy gyógyító ajándékait.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Ásotthalom,GPS koordináták: 46°14816, 19°77217
Faj: 
Kocsányos tölgy
Kora: 
120 év
Magassága: 
25 méter
Törzskerület: 
340