2074 Perbál, Szabadság u. 9.

A fa/facsoport története

Az év fája pályázat

A perbáli öreg eperfa története

A perbáliak öreg eperfája az óvoda udvarán áll mióta világ a világ, és még két nap. Ez igaz, mert mindenki úgy emlékszik, az eperfa mindig is ott állt a helyén.
70 évvel ezelőtt nyílt meg a falu óvodája, 70 éve hallatszott az óvoda kertjében először a gyermekek nevetése, de az eperfa akkor már szép terebélyes büszke faként ott állt az udvaron.
Fontos szerepe van közösségünk életében, hisz nemzedékek nőttek fel alatta. Generációk játszottak a törzse körül körjátékokat, bújócskát, vagy pihenhettek alatta egy padon.
Ez a fa tanúja volt szinte minden itt élő ember gyermekkorának, felcseperedésének. Ha visszagondolnak a helybéli emberek az óvodás éveikre, akkor biztos, hogy mindenkinek a csodás udvar és az ott hatalmasodó eperfa jön fel az emlékeiből. Ma már nagymamák néznek a fára nosztalgiával, visszaemlékeznek arra, amikor ugyanott homokoztak, ahol most az unokáik kergetőznek a fa körül. Ők is ugyanúgy várták, hogy beérjen a fa édes gyümölcse, mint ahogy most az unokák teszik. Itt Perbálon mindenki szereti a fehér epret, és mindig jutott minden gyermeknek a bő termésből.
Hálásak lehetünk ennek az öreg eperfának, hisz évtizedek óta élvezhették kicsik és nagyok hűs árnyékát a forró nyári napokon. Hatalmas koronája minden nyáron védelmet nyújt a nap égető sugarai ellen. A gyerekek kedvenc játszóhelye a fa, szinte mindig van egy kisebb csoport, aki a fa körül nyüzsgő hangyákat, bogarakat vizsgálja, vagy az idők során kialakult kis odúban kövekből-tobozokból, növényi részek felhasználásával kiskertet, manó- vagy tündérlakot épít.
A gyerekeken kívül számtalan élőlény is élvezi a csodás fa koronájának védelmét: az évek alatt rengeteg madárcsaládnak adott otthont, láthattunk játszadozni az ágai közt olyan különleges madarakat, mint a szajkók, mindennapos vendégek a rozsdás farkúak, a cinkék. A gyerekek minden évben odúkat helyeznek el a fán, ahol nyomon követhetik a madarak költését, a fiókák kirepülését. Idén egy széncinke család költözött mindenki kedvenc fájára.
A fa példakép is az itt élőknek, hiszen sokszor kellett neki is megújulni, talpra állni, elölről kezdeni: Nem egyszer történt meg vele, hogy alaposan visszavágták, lenyesegették szép koronáját, de minden alkalom után nagyobb, dúsabb, fenségesebb lett az öreg fa.
Amikor a régi óvoda épületét korszerűsítették, bővítették, akkor is kiemelt figyelmet szenteltek a fának, úgy tervezték az új épületszárnyat, hogy a fának elegendő helye maradhasson.
Az óvoda udvara egyre szépül, egyre több növényt telepítettek az utóbbi időben, de fő ékessége még mindig ez a csodálatos példánya a természetnek. Ez a fa minden itt élő embernek a büszkesége. Mindenki fája, amit mindannyian óvunk, szeretettel veszünk körbe, hogy megmaradjon amíg a világ a világ és még két nap.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2074 Perbál, Szabadság u. 9.
Faj: 
Morus alba
Kora: 
kb.120 év
Magassága: 
kb.9 m
Törzskerület: 
378cm