Nyírábrány Legértékesebb Fája

A fa/facsoport története

Nyírábrány Hajdú-Bihar megye északkeleti szélén, közvetlenül a magyar-román államhatár mellett, a 48-as számú főút mentén, Debrecentől mintegy 30 km-re fekszik. A település természetföldrajzilag a Dél-Nyírség kistájhoz tartozik, egyszersmind része a történelmi és tájföldrajzi alapokon kialakult Ligetalja tájnak és település-együttesnek. Különleges természeti értékkel ugyan nem rendelkezik a terület, ám a futóhomokbuckák és a ligetes, dimbes-dombos, erdős táj sajátos szépsége kivívja a természetkedvelők csodálatát.

Nyírábrány legöregebb fája a matuzsálemi kort megélt, településünk egyik nevezetességének, az Eördögh-kastélynak a parkjában található.
A tekintélyt parancsoló platánfánk 1823-ban lett elültetve, amikor Nyírábrány egyik nevezetességének, az Eördögh-kastélynak az alapköveit is letették. A kastélyt megrendelésre Povolny Ferenc építette az Eördögh családnak. A grófnő gondosan őrzött virágainak és fáinak nyomai mai napig láthatók.
A platánfánkkal egy időben több azonos fajtájú fa is lett ültetve de ők nem élték meg e nemes kort.

2000 őszén majdnem elveszítettük egy villámcsapás következtében településünknek oly kedves legidősebb tagját mely megcsonkult, nyomai a törzsön mai napig láthatók. Közösségünk nagyon aggódott a platánfánkért és együtt imádkoztunk az életben maradásáért. Egy télen át aggódtunk a fa sorsáért, hogy majd mit hoz a tavasz,mire számíthatunk. Összefogásunknak köszönhetően megtörtént a csoda és megjelentek a túlélés jelei, új hajtásokkal ajándékozott meg minket az anyatermészet.

2006-ban a természetjárók is felfigyeltek a fa és környezet nyújtotta lehetőségekre és elhelyeztek egy lezárt ládát,melynek GPS koordinátáit rögzítették. Az interneten megtalálható adatok alapján a játékosok megtalálhatják a ládikát.

Ezzel egy időben a Platánfa környékén egy szellembak bukkant fel, mely mai napig többször is megmutatja magát az ide látogatóknak és védelmezi fánk épségét.

A fa fontos szerepet tölt be az itt élők és környezete életében. Egy népes rókacsaládnak is otthont ad az egyik gyökere alatti üregben. A fával korábban is minden itt élő ember napi kapcsolatban volt hiszen a kastély régen iskolaként is üzemelt és a platánfa a néhai gyakorlókert végében helyezkedik el.

Településünk tanösvénye is a Platánfánkkal kezdődik, mely egészen a kastély parkjához tartozó halastóig lenyúlik.
A fa sok művésznek adott ihletet és többen meg is örökítették a fát kép,festmény, rajz különböző formáiban.

Mára a fa teljes pompájában, a maga egyediségében, hatalmas méreteiben a mellette lévő Szapáry-kilátóból is megfigyelhető.

A platánfánk magával hozott egy darabot a múltból ,őseink emlékével, hogy szebbé tegye a jövőnket. Összeköti a múlt és a jelen embereit, így alkotva egy nagy összetartó családot.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nyírábrány, Hajnal utca, Eördögh-Szapáry kastély parkja
Faj: 
Platánfa
Kora: 
193 éves
Magassága: 
23 m
Törzskerület: 
530 cm