[email protected]

A fa/facsoport története

Galambok község Zala megyében, a Zalai-dombság DK-i részén, Nagykanizsától 10 km-re, Zalakaros fürdőváros szomszédságában, a 7-es főút mellett található. Fekvését keletről és délről elterülő róna, a nyugati magas dombok teszik festőivé.
Nevét a népi emlékezet szerint a galambokról kapta. A sok apró fehérre meszelt ház a faluhoz közelítő idegennek úgy tűnt, mint sok kis fehér galamb a mezőségben. Etimológusok szerint a helynév tapadással keletkezett a bérce, völgye szókapcsolatból. Vannak olyan feltételezések miszerint falunk neve szláv eredetű.
Községünk ad helyet a Nap Harmata Közhasznú Alapítványnak, melynek küldetése a nyugat-dunántúli régió munkaerőpiacának fejlesztése, továbbá a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása. A Nap Harmata Alapítvány működteti a Fészek Tanodát, az egykori református iskola épületében. Tanodánk büszkesége az 50 esztendős tulipánfa, melynek gyönyörű virága alapítványunk jelképe.
A reformátusoknak már a 16 században anyaegyházuk volt Galambokon. A török uralom alatt népes máter és ekkla volt. Tanodánk épülete, az egykori lelkészlakás majd református iskola 1871-ben épült barokk stílusban.
Udvarán díszlik az 50 éves tulipánfa, melyet 1966-ban ültetett az akkori lelkész házaspár.
Tanodánkat látogató gyerekek szeretnek üldögélni, trambulinozni az impozáns szépségű tulipánfa árnyai alatt. Tobozszerű termés pikkelyei látványos szőnyegként borítják be a fa környéki talajt és a verandát, amit a gyerekek szívesen söpörnek, takarítanak.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Galambok 8754 Somogyi Béla u. 14 N46 -5218 E17 1254
Faj: 
Liriodendron tulipifera
Kora: 
50 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
1,60 m