Napfény Idősek Klubja-Generációk fája

A fa/facsoport története

Az év fája /Generációk fája/

A fák a barátaink. Törzsük erőt sugároz, a felfelé törekvés örökös szimbóluma. Lombkoronájuk árnyat ad és véd a tűző napsütés ellen, természetes ernyőként hajlik fölénk, ha esik az eső. Titkos társunkként akkor is velünk vannak, amikor jólesően beszívjuk a friss levegőt, hiszen levélzetük folyamatosan tisztítja azt. Ahol erdőt alkotnak, ott jó barangolni, ahol tisztás van az erdőben, ott jó megpihenni. Szóval, a fák a barátaink.
Természetesen a fák is különbözőek. Megkülönböztetésük sokféle képen lehetséges, engedtessék most meg nekünk, hogy nem a botanika könyvek tudós szempontjait követve, hanem szubjektív választás alapján meséljünk az év fájáról.
Nekünk „Az évfája” a mi kertünkben, a Napfény Idősek klubja kertjében áll. Javakorabeli, nagyon szép fa, legalábbis nekünk. Egy körülbelül 45 éves nyárfa, dús, terebélyes lombozatával.
„Generációk fájának” is tekinthető, hiszen élete során már eddig is segített a maga módján otthonná varázsolni bölcsődét, szociális foglalkoztatót, na és újabban, 2002 óta, természetesen nyugdíjas klubunkat. Lombjai alatt korábban önfeledt gyerekek szaladgáltak, később jó időben megváltozott képességűek dolgoztak, vagy éppen pihentek. Jelenleg pedig mi magunk, a Napfény Idősek Klubjának tagjai élvezünk a segítségével egy kis darabka természetet a város forgatagában. Mert jól esik a koronája alatt egy jót beszélgetni a klubtársakkal, esetleg sakkozni, vagy akár csak csendesen egy jó könyvet olvasgatni.
Azt, hogy a mi kedves nyárfánk a generációk fája, szépen példázza az alábbi kis történet is.
Volt egyszer egy anyuka, akinek kislánya annak idején ide, ebbe a bölcsibe (hiszen akkor még az volt) járt. Az évek teltek, múltak, a kislányból nagylány, majd anyuka lett. A folytatást, ugye, nem nehéz kitalálni? Az anyukából időközben nagymama lett, aki klubtársunk, és kedves barátunk egyben.
A „mi fánk” nem csak szép, hanem a szó jó értelmében hasznos is. Alsó ágain madáretetők függenek, melyek otthont adnak rigóknak, cinkéknek, és más kedves kis madaraknak. Ezek etetése, a róluk való gondoskodás sok klubtagunk kedves időtöltése! Hogy mennyire, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az egyik kis etető-házikóba egy időre egy kis madárka be is költözött, fészket rakott benne. A Fa alatt kőszegéllyel körbe véve egy kis virágos kert gyönyörködteti a szemünket. Van ott tulipán, gyöngyvirág, nárcisz, talán még egyéb szépség is, amit nem is mindig veszünk észre. Nyárfánk ezeket a virágokat is védi nyáron a napfény tüzétől.
Nekünk minden fa között a mi nyárfánk a legszebb a világon. Kertünk büszkesége, koronás fője. Aki kíváncsi rá, látogasson meg bennünket, szívesen látjuk árnyékában egy csésze teára.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1133 Budapest XIII. kerület Visegrádi utca 96/b Napfény Idősek Klubja
Faj: 
Nyárfa
Kora: 
40-45 év
Magassága: 
kb. 11 m
Törzskerület: 
295 cm