Marosi Matuzsálem

A fa/facsoport története

Kukutyin a zabhegyezés fővárosa, melytől néhány kilométerre található Matuzsálem! A több mint 300 éves kocsányos tölgy - önmagában is tekintélyt parancsol 88 méteres magassága és 6 méteres kerülete miatt -, a régió legidősebb fája. Egy korabeli legenda szerint az akkor még szerbek által lakott Deszk társadalmi csomópontja volt az erdészek által ültetett és számtalan kivágási hullámot túlélő fa. Minden út Kukutyinba vezet, ám az csak a Matuzsálem árnyékából látszik tisztán – tartja a több mint 200 évvel ezelőtti mondás. A hiedelmek szerint a fa villás ágazódása arra utal, hogy ideje korán ikerfaként tűnt fel a tölgy a vidéken. Mára egy turisztikailag is jelentős csomópontként tartják számon a túrázók, így nem pusztán egy útelágazás, mely a Maros nyugodt partja felé tereli a látogatót, hanem egy, a hármas határ torkolatánál lévő nemzeti piknik pont is, mely az ide látogató vagy átutazók számára is jól jelzi a Dél-Alföld tradícióit és a puszta létét.

A vidék íze és Deszk kapcsolata már évszázados. A település örök érvényűnek tartja következő idézetet Pósfai György: Dendrománia című könyvéből: „A masszív, nagy fák nyilvánvalóvá teszik: másképp is lehet élni. A sok rohangálás, nyomakodás, harácsolás, információhabzsolás csak az egyik stratégia. Ami nekünk a mindennapi életben számít, amiért törjük magunkat, az itt teljesen közömbös. Végtelen toleranciával viselni a hóleplet, a szelet, az esőt, a tűző napot, kutatni, szívni a tápanyagot, behegeszteni a sérülést, csak vinni-vinni előre a fakasztás–hajtás–növesztés–kivirágzás–magnevelés–levélhullatás–nyugalomba merülés ciklusait, akár több százszor is…. Ez ver fejbe bennünket, amikor megállunk egy nagy fa alatt: egy négyszázas fát megcsodálunk, egy ötszázastól elámulunk, a hatszázasok lenyűgöznek, a hétszázasok láttán pedig szép gondolataink támadnak létünk esetlegességéről és értelmetlenségéről.”

Deszk a jövőben kultikus piknik pontként kívánja tovább fejleszteni a területet, ahol a nemzeti egységkép és a kulturális identitások találkoznak majd. Ennek megfelelően a terveink között szerepel - technikai újításként - egy GPS jeladó felhelyezése a Matuzsálemre, mely időjárási és geológiai műholdak felé továbbítaná a jelet, mutatva a térség értékeit. Ezen felül a fa tetejére egy web kamerát kívánunk rögzíteni, mely a következő 1 év eseményeit rögzítené. Ezeket egy nyilvános weboldalon lehetne majd nyomon követni: 365 nap természeti eseményeit – igazi látványosságként - egy „time lapse” megoldással néhány percbe sűrítenénk! Az elkészült videóval a településünk célja, hogy felhívja a figyelmet rejtett természeti értékeinkre, valamint, hogy idegenforgalmi „Geo-látványosságként” jelenjen meg a túra barátok és természetkedvelők körében.

A jövőben Deszk község egy folyamatosan – évről évre - visszatérő interaktív játékkal kívánja a régióban élők figyelmét felhívni a Matuzsálem és környezetének természeti értékeire. A játék lényege, hogy minden évben egy, a természethez, a településhez és a régióhoz köthető aktualitásként kincsvadász, hon- és népismereti játékot rendez. Első alkalommal a településhez köthető báró Gerliczy Ferenc patrónus ránk maradt emlékirataiból kívánunk kedvcsináló játékkal felkelteni az érdeklődők figyelmét.

A Matuzsálem megközelítése:
A Matuzsálem Csongrád megyében, Deszk közigazgatási területén belül, a híres Kukutyin irányában, a Szeged-Szőregről Klárafalva felé vezető kerékpárúttól kb. 200 m–re a Maros folyó felé helyezkedik el, autóval jól megközelíthető. Eljuthatunk még célállomásunkra Szeged felől a töltésen kerékpárral vagy akár gyalogosan is: a Fehértói gátőrház előtt a szivattyútelepnél kell letérni.

Az impozáns öreg tölgy számos adatbázisban és nyilvántartásban megtalálható, (pl. Magyarország legnagyobb fái: www.dendromania.hu,), többek között szerepel a geocaching pontok listáján is (kódja: 1676 Deszki nagy fa): a fa környékén elrejtett geo láda minden kalandor és természetbarát számára érdekes célpont lehet!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
A Matuzsálem Csongrád megyében, Deszk közigazgatási területén belül, a híres Kukutyin irányába, a Szeged-Szőregről Klárafalva felé vezető kerékpárúttól kb. 200 m –re a Maros folyó felé helyezkedik el. Koordináták: N: 46°13,955’ E: 20°16,709’
Faj: 
Kocsányos tölgy
Kora: 
370 év
Magassága: 
88 m
Törzskerület: 
630 cm