A József Attila lakótelep "Hallgatag császára"

A fa/facsoport története

A József Attila lakótelep több ütemben, 1957-1967 és 1979-1981 között, Budapest déli peremén, Ferencváros területén, a már itt található szegény telepek felszámolása után, illetve azok helyén épült fel. A legutolsó periódusban bontották le az Üllői út mentén álló földszintes épületsorokat, köztük a Pöttyös utca sarkán álló kis kápolnát, és tízemeletes lakóépületeket húztak fel a helyükre. A lakótelepen a 60′ – 70′ években összesen 8.546 lakás épült, melyek 4, 8 és 10 emeletes csúsztatott zsalus (tégla), illetve előregyártott betonelemekből (panel) épültek.
Az épülő József Attila lakótelep szolgált helyszínként az 1963 –ban forgatott „Hattyúdal” című filmnek, melynek egy mondata szállóigévé vált a lakosok között: „Az anyád! De szép helyen laktok!” Figyelmesen nézve a filmet, találkozhatunk néhány ismerős lakótelepi részlettel. Ha pedig egy lakodalomban felcsendül a “Villa Negra nem apácazárda, a Villa Negra nem fényes lokál…” örökzöld dalocska, akkor csak kevesen gondolnak egy romos házikóra az Illatos-árok partján.
A lakótelepen megközelítőleg 12.000 ember él, melyből 1500 lakó 0 – 18 éves, 7000 lakó 18 – 62 éves és 62 év feletti 3500 lakó. A lakótelepen jelenleg nyugdíjban lévők közül sokan a lakótelep felépülését követően, első lakóként vették birtokba lakásukat. A lakótelep népszerű a gyermekvállalás előtt álló családok körében is, mivel a Budapesti lakótelepekhez mérten lényegesen nagyobb zöld területet (“Budapest legzöldebb lakótelepe”), illetve több, jól kiépített és karbantartott játszóteret tudnak használni.
A lakótelep a megépítése óta eltelt évtizedekben, Budapest legzöldebb lakótelepévé lett, az évek folyamán megnőttek az első építkezések idején nagy számban ültetett fák és a házak közötti szabad területeken kialakult parkok rendszeres gondozása meghozta eredményét.
A lakótelep felavatásakor 1968. április 3-án a Petőfi Rádió élő közvetítése mellett a Nagyjátszótér környékén 30 db. 12 éves fát ültettek el, melyeket a Városligetből hoztak át. Így került a Nagyjátszó melletti „rét” közepére a „hallgatag császár”, aki még ma is a koronájával uralja a teret. Az „uralkodás” nem is áll tőle messze, hiszen egy Kínai császárfa (Paulownia tomentosa).
A fa egyébként a leggyorsabban növő fa a világon, mely 7-8 éves korára gyakorlatilag már tarra vágható, és ekkorra megközelítőleg 0,6-1 m3 faanyagot ad egy törzs. Kivágás után a fa újra kihajt a tőből, így nem kell újra telepíteni. 13 éves korában kb. 44 cm mellmagassági törzsátmérővel rendelkezik. Nagy lombozatával, hatalmas szív alakú leveleivel hozzájárul a mikro- és makroklíma szabályozáshoz, növeli a levegő páratartalmát, és csökkenti a szél- és talajerózió veszélyét, enyhíti a szél talajszárító erejét. Erdőnek telepítve 4 évesen már 800 tonna szén-dioxidot és 48 tonna port köt meg évente, emellett 580 tonna oxigént termel.
A Lakótelep „hallgatag császárának” „uralkodása” töretlen már több rendszerváltozás óta. Végeláthatatlan beszélgetések, fogyni nem akaró jó kedv, gyermeki kacagás és táncos mulatság tanúja volt. Minden év szeptemberében a lakótelepi vígasságok idejére, színes lampionok díszítik ágait, melyek nagyon jól mutatnak és egyben jó hangulatot teremtenek az éjszakában.
Több világi nagyság sétálhatott nyári melegben hűvöst adó lombpalástja alatt, mint Helyey László, mindenki Mátyás királya, vagy az egyetlen magyar Aranylabdás, Albert Flórián, a magyar labdarúgás császára, elhunyt legendás ferencvárosi labdarúgó.

A fotók közül a 10. kép forrás a jozsefattilalakotelep.hu oldal.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1098 Budapest, Dési Huber utca, GPS 47.464430, 19.115970
Faj: 
Kínai császárfa (Paulownia tomentosa)
Kora: 
59 év
Magassága: 
10 méter
Törzskerület: 
315 cm