A Zsolnayak ginkgo fája

A fa/facsoport története

A Zsolnay család ginkgo fája

A Zsolnayak ginkgo biloba fája éppoly különleges és egyedülálló, mint maga a család, akiknek története és munkássága Pécs városának egyik legmeghatározóbb jelképe immár 150 éve. A fa a gyár, s így a család történetével egyidős, a legenda szerint Zsolnay Júlia ültette a Sikorski villa tövénél a ritka, kínai fajtát, melynek jellegzetes levelei megihlették a Zsolnay gyár tervezőit éppúgy, mint a ma alkotóművészeit fenntartva ezzel a fa művészeti jelentőségét az utókornak melynek szívóssága és különleges élettörténete összefonódik a Zsolnay névvel.
A természet iránti imádat meghatározta a család életét, Zsolnay Vilmos csak egyetlen egyszerű mondattal adózott neki: „De nagy a természet” míg Júlia lánya megszállottan figyelte, s rajongással örökítette meg a virágokat, fákat a rajtuk fészkelő madarakat az általa tervezett és festett kerámiákon. Hagyatékuk ennek köszönhetően nyerte el nem csak a magyar, hanem az európai és tengerentúli közönség tetszését is. A Zsolnay márkanév összefonódik a hagyománnyal és a különlegességgel, csakúgy, mint a páfrányfenyő, mely maga az egzotikum s így különleges, nem mindennapi, hagyománytisztelő és örök.
A ginkgo, magyar nevén páfrányfenyő, ritka fafajta Európában, s csak az 1700-as évektől terjedt el honosításuk a kontinensen. A Zsolnay család hihetetlen naprakészségét és exkluzivitás iránti vágyát is tükrözi, hogy e fajta-arborétumuk megannyi különleges példánya mellett- díszítette a gyár területét, egzotikus mesevilággá varázsolva ezzel a Zsolnay család, elsősorban Vilmos és gyermekei környezetét. Nem véletlen Vilmos és a lányok, különösen a fiatal Júlia vonzalma a távol-keleti mintákhoz, a természet megannyi színe, formája, madara és növénye iránti áhítata.
A kínai fafajta származási helye miatt jelképe lehet a Zsolnayak kerámiához fűződő viszonyának, elkötelezettségének is, hiszen a porcelán őshazája Kína. A ginkgo különös faj: hosszú idő kell, míg fejlődése szemmel láthatóvá válik, ültetésétől számítva 15-20 év, mire elkezd jelentősen nőni, terebélyesedni. Zsolnay Vilmos kerámiagyára is hosszú idő után, néhány évtized elteltével nyerte el a megbecsülést, elismerést és bizalmat. A fa ily módon együtt nemesedett, növekedett a Zsolnay hírnevével, a bizalmi időszak mindkettőjük számára hosszú éveket vett igénybe, de emlékük örök, s annál nemesebb, élettel teli maradt.
A Fa ősidők óta az élet és a fejlődés szimbóluma; Zsolnay Júliáék ginkgo fája az örökkévalóságot, a hűséget, az elkötelezettség és az egyediséget szimbolizálja. A fa és a család szelleme egybefonódott, hiszen a már 150 évvel ezelőtt is a Sikorski villa tövében álló fa tanúja volt a családi beszélgetéseknek, baráti találkozóknak, tenisz játszmáknak; végigkísérte a gyár mindennapi életét, dolgozói örömének, sikerének éppúgy szemtanúja volt, mint a család és a gyár nehezebb napjainak. Ma pedig, teljes pompájában figyeli a Sikorski villában kiállított Gyugyi gyűjteménybe érkező látogatókat összekötve ezzel múltat és jövőt.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37. Hosszúság: 18. 2477 Szélesség: 46. 0774
Faj: 
gingko biloba
Kora: 
160 év
Magassága: 
22 méter
Törzskerület: 
237 cm