Tengelic gyöngyszeme, a kis mocsári ciprus

A fa/facsoport története

Tengelic sajátos településszerkezete és gazdag épített örökségének kialakulása az 1700-as évek elején kezdődött, mikor is Gindly Urbán Fülöp és Gindly Balázs Ferdinánd győri tőzsérek adományként kapták I. Lipót osztrák császártól a mintegy 15 000 hold területet. Ez az óriási birtok házasságok és öröklődések révén több uradalomra szakadt.…ami révén a település körül egy csodálatos természeti és építészeti értékekben gazdag kastélyvölgy alakult ki.
Csapó Dániel, felesége, Gindly Katalin öröksége a középtengelici területrészre esett. A kastély megépítését követően építette ki Csapó az angolpark jellegű parkot és ugyanebben az időben alakították ki a téglaégető gödrökből a tórendszert.
Hallomásból úgy tudjuk, a kis mocsári ciprust a század közepén ültethették. Ekkor még 2 „társával” gazdagították a Csapó park és a hozzá kapcsolódó tórendszer különleges és gazdag növényvilágát. A 60-as évek vége felé kezdődött meg a tavak alakítása, a 70-es évek közepére alakult ki a mai tórendszer. Ekkor szakíthatták el a kis mocsári ciprust társaitól. Azóta is a tó közepén árván, de annál nagyobb büszkeséggel ékesíti a tórendszer környezetét, bizonyítva élni akarását a nagy fák ölelésében. Nem szépségével és formájával, nem óriási lombkoronájával és vastag törzsével hívja fel magára a figyelmet, hanem bájos egyszerűségével tűnik ki környezetéből. A kis fát sokan felkeresik és gyönyörködnek több évtizedes kitartó szépségében.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Tengelic – Középtengelic – N 46°33,096 E 18°42,449
Faj: 
mocsári ciprus
Kora: 
70
Magassága: 
7 m
Törzskerület: 
40 cm