Platánfa

A fa/facsoport története

Jakabfy Károly a falu híres lokálpatriótája a településről összegyűjtött történeteket, írásos anyagokat, fotókat, és az ő írásai közt olvashatjuk, hogy Széchenyi István 1805-ben járt a településen, és már az ő idejében álltak a platánfák. A legenda szerint Széchenyi István telepíttette továbbá a útszéli szederfákat a selyemhernyó tenyésztés miatt, a szilvafákat (Szivásalle). Az uradalom részei, pusztái gondozottak voltak, fásított utak szelték át. Ahol a platánfák vannak, amellett lehetett megközelíteni a grófi fürdőt, mely Sinke pusztán volt található, jelenleg csak a kövek mesélnek róla, és a fellelhető mély árok. Ezek a platánfák (3 db) és a többi ilyen jellegzetes növényzet kiemelkedőek az avatatlan szem számára is, meghatározó élmény volt és az a mai napig is. Ezekből az értékekből ez a három platánfa maradt fenn. A II. Világháború után vándorcigányok telepedtek le a falu határában és később a platánfák köré építettek lakhelyet maguknak, több mint 20 éven keresztül éltek itt a cigányok, de az idő alatt is rendben tartották a környéket.

A platánfa (fák) környéke rendszeresen gondozva van, a lakosság önkéntes munkával takarítja, tisztítja a környéket. Helyi kirándulóhelynek számít, Pölöske lakosai büszkék a platánfákra, az utcabeliek rendezvényeket is szerveztek már több alkalommal, azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét erre a természeti értékre. Jelenleg a környékén tőzegbánya található. A platánfák madarak fészkelőhelye: pl: füles bagoly, barna kánya, vörös vércse.

A fa(fák) leírása:
Magas, arányos, elegáns, kétségtelenül szép fa. Sima hajlatai nagyvonalúságot, ugyanakkor keménységet jeleznek.
Főúri kastélyok körül, parkokban nélkülözhetetlen kellék. Egy óriásplatánra nehéz felmászni. Túl vastagok és túl simák az ágak, nem lehet megkapaszkodni, inkább feladjuk, mielőtt nagyot zuhannánk.
Darab: 3
Kor: kb 300 év
Kerület: 494, 675, 720 cm
Magasság: 36, 39, 39 m
Egészségi állapota jó
Alak: kerek, terebélyes
Kéreg: sima, homokszínű, szürkésbarna pikkelyekben leváló
Levél: háromkaréjú, hegyes, fogas szélű, ősszel lehulló
Virág: hosszú kocsányos, gömbös virágzatok
Termés: hosszú kocsányos, gömbös, aszmagos terméságazat

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Pölöske, Dózsa utca vége, 111 hrsz
Faj: 
Platánfa
Kora: 
300
Magassága: 
39 m
Törzskerület: 
720 cm