A nagycenki Mamutfenyő

A fa/facsoport története

A nagycenki Mamutfenyő

A nagycenki kastély park 1741-ben került a Széchenyi család kezébe, nagyszabású átépítések zajlottak Széchenyi Ferenc idejében, majd 1820-ban Széchenyi István vette át a birtok vezetését és külföldön szerzett tapasztalatait felhasználva mintagazdaságot hozott itt létre.
Később fia Széchenyi Béla folytatta a Legnagyobb Magyar munkálkodását és ennek eredményeként, a kastély és a kastély park a mai napig méltán híres és közkedvelt úti cél a turisták körében.

Ebben a mesébe illő környezetben találhatjuk meg a több mint 130éves, hazánkban meglehetősen ritka amerikai őshonos fenyőfát, az óriás mamutfenyőt. A fa szemtanúja volt az uradalom virágzásának és hanyatlásának, elszenvedett két világháborút, a második világháború idején a kastély épületét és parkját súlyos bombatalálatok érték, de szerencsére a fának nem esett baja. Az 1973-ban kezdődő felújításoknak köszönhetően a fa végre hozzá méltó környezetbe került.
Sajnos az elmúlt időszakban kevés gondot fordítottak a ritka fenyőfa gondozására, a fán a kiszáradás jelei látszanak. Ezen faj képviselői akár több száz évig is elélnek ezért fontos, hogy felismerjük annak fontosságát, hogy odafigyeléssel és gondoskodással tovább lehessen dísze ez az óriás a Kastély Parknak.

Lukács Zsuzsanna

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nagycenk, Széchenyi Kastély Park, a Kastély Szálló felöli kapuval szemben, koordináták: N: 47,36244, E:16,42131
Faj: 
Óriás maumtfenyő, Sequoiadendron giganteum
Kora: 
130-150
Magassága: 
30
Törzskerület: 
552 cm