Juharlevelű platán- EGER

A fa/facsoport története

A püspöki díszkert (mai nevén Érsekkert), ahol a Juharlevelű platán található – a Bél Mátyás leírásából ismert – Erdődy-féle vadaskertek egyikéből létesült, éspedig Barkóczy Ferenc idejében, aki trapéz alaprajzú, két széles, egymást derékszögben metsző, s találkozásuknál „rondo”-ban kialakított négyes fasorokkal francia rendszerű kertet terveztetett. A tervet minden valószínűség szerint Házael Hugó püspöki geometra, szervita barát készítette 1750 körül.

Az Érsekkert hatalmas fáiból néhány még azok közül való, melyeket Barkóczy püspök ültetett el a XVIII. század közepén, felsőtárkányi nyaraló-kastélyának parkjában nevelt facsemetékből. Legszebbek azonban a négysoros vadgesztenyefa-allék, ezenkívül még két fa érdemel említést: egy hibrid sóskaborbolya és egy Balkánról származó juharlevelű platán.
Bizonyos adatok szerint azonban a juharlevelű platánt Hippolito d'Este egri püspök telepítette a 16 század elején.
1985-ben nyilvánították védetté a fát.

Számos írót, költőt megihletett az Érsekkert, illetve ennek gazdag növényvilága. Például Remenyik Zsigmond 1937-ben írott , a Sarjadó fű c. regényében és városszociográfiájában, így ír a parkról:
„Vadgesztenyefák alatt éppen söprik az utakat, már zárva van a kioszk, csak néhány öreg szöszmötöl a teniszpályák körül, és néhány serdülő diák tanul könyvvel a kezében, néha megpihentetve szemét az ugráló gyerekeken. Térdig gázolhat a sétáló a lehullott levelekben a vadgesztenyefák alatt, a sárga és süppedő lombszőnyegen. Tavasszal és nyáron vidám ez a kert, a zöld gallyak között át sem tud törni a napsugár, madarak ezrei rikoltanak, túlharsogva gyerekek, játékos felnőttek éber gyepőr és sétáló öregek kopogó botjának a zaját. Zene is szól itt tavasszal és nyáron. Ennek a kertnek kedveznek látogatásukkal szolidabb szerelmesek, csak úgy zsong, éled, virul és vidul ez a kert, ha nem is csillogó fényben, de türelmes és méla árnyékban. Mert árnyék fedi az egész kertet, hűs és frissítő árnyék, megnyugtató és álmodozásra késztető árnyék. Közelből átérzik a fürdők ízes és nyers illata, a vasút felől pedig tolató mozdonyok füttyét hozza a szél.” Így írt hát Remenyik több évtizeddel ezelőtt az Érsekkertről.

A felhívásra érkezett egy, a fához kapcsolódó kedves igaz történet egy egri lakostól is:
Az egri Érsek kertben található öreg platánfához személyes emlékem fűződik. Ifjúkoromban udvaroltam egy lánynak- ahogy ma mondják a fiatalok- jártunk. Sokat andalogtunk a parkban, az első csók is ott történt, a fa közelében. 1968-at írtunk akkor, szerettem volna feleségül venni a lányt, de szakítottunk. Mikor elváltak útjaink azt mondtam neki, hogy 20 év múlva megkeresem, ha lesz rá lehetőség. Nem is láttuk egymást egészen 1988-ig, amikor is félóra erejéig tudtunk beszélni. Gyors beszámoló eddigi életünkről, családról, gyerekekről. Baráti puszival köszöntünk el, s ígéretet tettem, hogy 20 év múlva ismét megkeresem. A következő húsz év is gyorsan elszaladt, a gyerekek felnőttek, s én özvegyen maradtam. Elérkezett 2008, amikoris névnapján elindultam keresésére. Hosszú, kalandos történet, h miként sikerült rátalálnom. Kiderült, hogy egy éve már ő is özvegy lett.
A következő évben, az öreg platán közelében- 41 év után végre gyűrűt húztam az ujjára. Mi már nem várhatunk még 20 évig. Szinte naponta kisétálunk a parkba, s reméljük, hogy az öreg platán még az utánunk következő nemzedéknek is sok-sok titkát megőrzi majd. (B.T.)

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
330, Eger – Érsekkert (az Érsekkerti strandbejárattól 50 m-re DNY-ra, a kerékpárút mellett) EOV koordináta: E749723/ N284582 /174 m tszf.
Faj: 
Juharlevelű platán (Palatanus X Hybrida)
Kora: 
kb. 400 év
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
628 cm