Hajdúdorog Ady Endre u. 20.

A fa/facsoport története

1898. november 19-én, Erzsébet napján az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác körlevélben indult az ország népéhez, hogy a gonoszul meggyilkolt Erzsébet királyné emlékére, aki nagyon szerette a magyarokat és sokat tett a magyar népért, az ország minden településén fákat ültessenek. A felhíváshoz Hajdúdorog elöljárósága is csatlakozott. A felhívásban a miniszter a következőre utalt:
"Az ültetendő fák közt méltóan foglaljanak helyet a leboruló koronájú fák - a szomorúfűz, kőris, és a szomorú bükk, éppúgy a megdicsőült királyné kedvenc fái: a tölgyek, a fenyők, valamint egyéb hosszú életű fák fajai." Utalt még arra is, hogy az ültetett fák, csoportok, ligetek "Erzsébet királyné emlékfái nevet viseljenek ily feliratú táblákkal meg is jelölve, hogy azokat mindenki gondozásba részesítse, bántalmazástól megkímélje."
A felhíváshoz településünk vezetői, intézményei és lakói is csatlakoztak. Hajdúdorog elöljárósága 592 darab vadgesztenye-, nyár-, kőris- és akácfát ültetett. A hajdúdorogi görög katolikus egyház 60 darab akácot, a hajdúdorogi m. ki., Dohánybeváltó Hivatal 15 db vadgesztenye-, fenyő-, akác-, hárs-, és kőrisfát ültetett.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
232 hrsz-ú ingatlanon, Hajdúdorog Böszörményi út 17. sz.
Faj: 
Erszébet királyné emlékfái: vadgesztenye
Kora: 
113 év
Magassága: 
18 m
Törzskerület: 
75 cm