Évgyűrűk, legendák, évszázadok... A körmendi Öreg Platán

A fa/facsoport története

A városi legenda szerint a Várkert gyönyörű, öreg fája lehet vagy 700 éves, de a tudósok szerint "csupán" 400-500 év közöttire tehető a kora.
A Batthyány kastély parkja az 1700-as évek óta több változáson ment át, zöldségeskertből úri park lett, szobrokkal, különleges növényekkel gazdagodott, egyre több épület tolakodott be a növények közé, de valami nem változott: a platán hűségesen őrt áll a Várkert és a Rába folyó határán!
A legenda úgy szól, Béri Balogh Ádám, a legendás csapattiszt ez alatt a fa alatt állította fel a kuruc seregeket, s talán innen indult a Kemeneshát meghódítására. Hogy a legenda igaz-e, nem tudjuk. Mindenesetre 42 évvel ezelőtt erre a legendára építve egy másik világhódító csapat is felvette a híres katona nevét! Meghódították a néptáncosaink Szlovákiát, Erdélyt, Lengyelországot, eljutottak Finnországba, megmutatták Ausztriában, mi a magyar virtus, szeptemberben pedig beveszik Törökországot is. Közben az Öreg Platán hűségesen, rendíthetetlenül áll, s várja haza minden útjáról a táncosokat...
Akkor is csak állt, néma méltósággal, amikor 1945-ben az oroszok megszállták a várost. A háború nyomait ugyan nem látni rajta, de mesélik az öregek, hogy versenyből, játékból tankkal mentek neki. Nem mozdult, nem rezdült. Akkor sem pusztult el, amikor 1968-ban átázott a Rába gátja, és félő volt, hogy az egész Várkert víz alá kerül. Állt, várt. Sétálóra, szerelmesre, árnyra vágyókra, eső elől búvókra, madarakra, mókusokra, s mindenre, ami ÉLET! Hatalmas termetével kihívásnak tekintették a vandálok is sajnos, de a Platán ellenállt festékszórónak is, girbe-gurbán véső késnek is, egy-egy szerelmes szív még jól is állt neki.
Néhány éve az íjászok elkezdték kaszálni, rendezni az Öreg Platánnal szomszédos rétet, szalmabálákat vittek oda... Megrettentünk: csak nem a fára akarnak lőni?! De hamar megnyugodtunk: a Régió Hagyományőrzői csak építettek, adtak, semmit nem vettek el a faóriástól, s annak környezetétől.
A Várkert szépül, pályázatból kel életre a tó, újul meg a kicsinyke híd, ami az Öreg Platánhoz visz. A Körmendre látogatókat rendre csodálattal tölti el a fa mérete, szépsége, mi, a helyiek pedig egyszerűen csak... Szeretjük!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Körmend, Várkert 47°0.52' - 16°36.676'
Faj: 
Platán
Kora: 
400-500
Magassága: 
35 m
Törzskerület: 
7,5 m