Európai Év Fája verseny 2022: Szavazz Debrecen büszkeségeire, a Csokonai Színház japán akácaira!

Európai Év Fája verseny 2022: Szavazz Debrecen büszkeségeire, a Csokonai Színház japán akácaira!

Február 1-én elkezdődött a közönségszavazás a 2022-es vetélkedőben. Melyik fa nyerjen ebben az évben? Az eredményt Te is befolyásolhatod szavazatoddal! Nem a legöregebb, vagy legnagyobb fát keressük, hanem azt, amelyiknek izgalmas története van, fontos szerepet játszik a közösség életében.

Az Európai Év Fája verseny immár tizenkét éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére. A hónap végéig voksolhat bárki kedvenceire a www.treeoftheyear.org oldalon – érvényesen szavazni két fa bejelölésével lehet!

Hazánkat az idei évben a debreceni Csokonai Színház csüngő japán akácai képviselik, amely két fa tavaly elnyerte a magyarországi Év Fája címet. A csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei. A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket.

Tények és adatok:
• idén 12. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt;
• 16 ország 16 fája versenyez egymással;
• ezidáig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet;
• évente összesen több mint 300 000 szavazat érkezik a fákra.
A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat közép-európai alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó is országokat Európából!
Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt: https://www.treeoftheyear.org/Home
A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt: https://www.treeoftheyear.org/Media

Kapcsolat: Tokodi Nóra, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, Ökotárs Alapítvány, [email protected], vagy [email protected]

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel együtt az Environmental Partnership Association tagja. www.okotars.hu

Köszönjük, hogy Te is felszólalsz a fák védelmében, és szavazol!