A bátaszéki tölgy lett a 2016-os Év Európai Fája!

A bátaszéki tölgy lett a 2016-os Év Európai Fája!

Brüsszel, 2016. Április 20. – 2013 után ismét magyar fa lett az Európai Év Fája verseny győztese. Februárban több mint kétszázezren szavaztak Európa szerte a nemzetközi Év Fája versenyben, ebből a bátaszéki molyhos tölgy összesen 72 653 ezer szavazatot szerzett. A második helyet a csehországi ezeréves hárs nyerte el, a harmadik a Bušáca - Zabudišová körtefája lett Szlovákiából. A molyhos tölgy ezúton is köszöni a rá leadott sok-sok szavazatot!

Idén már tizenöt ország vett részt a versenyben, melyhez 2016-ban újonnan csatlakozott Észak-Írország és Németország. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviselte, mely 2015-ben győzött az Ökotárs Alapítvány által szervezett magyarországi Év Fája versenyben. A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Az ünnepélyes díjátadó április 20-án a brüsszeli Európa Parlamentben zajlott le.

Heiki Hanso, a tavalyi nyertes észt fa képviselője adta át a a fából készült vándordíjat az idei győztes jelölőinek. Az Európai Év Fája cím birtokosa a vándordíj mellett a versenyt kísérő online adománygyűjtés során összegyűlt támogatást is átvehette, amelyet a nyertes fának, a jelölő közösség többi fájának, illetve újabb fák ültetésére szántak a szervezők.

A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:

 • Magyarország - 72 653 szavazat
 • Csehország - 43 451 szavazat
 • Szlovákia  - 29 114 szavazat
 • Lengyelország - 23 313 szavazat
 • Spanyolország - 21 192
 • Bulgária - 17 204 szavazat
 • Észtország - 9 064 szavazat
 • Anglia - 7 858 szavazat
 • Belgium - 1 262 szavazat
 • Skócia - 1 258 szavazat
 • Németország - 1 024 szavazat
 • Franciaország - 737 szavazat
 • Észak-Írország - 628 szavazat
 • Wales - 237 szavazat
 • Írország - 172 szavazat

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.Támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

A magyarországi részvétel költségeit az Ökotárs Alapítvány az 1%-s felajánlásokból fedezi. Amennyiben egyetért a verseny céljaival, és szeretné, hogy a jövőben is eredményesen szerepeljen a magyar fa a versenyben, ajánlja fel jövedelemadója 1%-át az Ökotársnak (adószám: 18062427-1-41).

A 2016-os magyarországi versenybe május 10-től június 10-ig lehet fákat jelölni, és az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre szavazni lehet a későbbiekben. Minden egyes jelölt fának van esélye mind a hazai, mind az európai cím elnyerésére.

Fotók a díjátadóról, és a döntős fákról letölthetők itt 

Kapcsolat: Oravecz Ágnes, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, Ökotárs Alapítvány, [email protected], +36 1 411 3500

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Céljait a civil szervezeteknek nyújtott adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja.

Az Év Fája verseny a facebookon