2022-ben 12 fa jutott az Év Fája verseny döntőjébe

2022-ben 12 fa jutott az Év Fája verseny döntőjébe

Egy történet és fotók elküldésével idén is bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy akár facsoportot is. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a “Hős Fa” címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.
Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található, és itt van lehetőség a szavazatok leadására is 2021 július 1-től. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

o A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban
o Perkátai Öreg Tölgy - az idős fák nagykövete
o Nagy idők tanúja - Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában
o Kincses Makkfa-Nagykőrös
o Platán "híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett
o Gesztenyefa Angyalföldön- Budapest
o Aggastyán (Micsky hársak)-Dánszentmiklós
o Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében-Jobbágyi
o A Bakáts tér Hőse-Budapest
o Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában
o 250 éves fekete nyárfa-Miskolc
o A gyógyító fa-Budapest,Népliget