A fák védelme

Az Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány azért hozta létre, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. Mivel Magyarország lakosságának nagyobbik fele városokban él, kiemelten fontosnak tartjuk a városi zöldterületek védelmét. A magyar városok levegőjének szennyezettsége az év harmadában-negyedében meghaladja az egészségügyi határértéket, így a fák és a parkok nemcsak esztétikai szempontból fontosak - oxigént termelnek, csökkentik a zajt, párásítanak és hűsítenek is.

Az Év Fája verseny mellett az Ökotárs Alapítvány a Zöldövezet programmal - mely 2006-ban indult a MOL Magyarországgal együttműködésben - is igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A pályázati program a környezet megóvása mellett a közösségek összefogását, és a környezettudatosság erősítését is célul tűzte ki. A támogatott civil szervezetek zöldfelületeket újíthatnak meg vagy alakíthatnak ki, de 2012-től budapesti társasházak közösségei is pályázhatnak, 2014-től pedig közösségi kertek fejlesztését is támogatja a program. 

A városi fákat és zöldterületeket azonban sok helyen kivágás és beépítés fenyegeti - gondoljunk csak a Városligetre, az Orczy-parkra vagy a Római-partra, amelyek területén több száz fa élete van veszélyben. Ráadásul ezeket a döntéseket gyakran nem előzi meg társadalmi egyeztetés, holott megfelelő tervezéssel elkerülhetőek vagy mérsékelhetőek lehetnének a veszteségek.

Partnereinkkel együtt mi is hiszünk abban, hogy civil összefogással megóvhatjuk a városi zöldterületeket, és meggyőzhetjük a döntéshozókat arról, hogy városainkban több fára és parkra van szükség. Ezért kérjük, Te is csatlakozz a Greenpeace Magyarország kiáltványához, amelyben szakmai és civil szervezetekkel, szakértőkkel és közszereplőkkel közösen fordult a hazai döntéshozókhoz, hogy tegyenek törvényi lépéseket a zöldterületek megóvása és gyarapítása érdekében.