Pogányvár -hegy, Dióskál

A fa/facsoport története

A zalai dombvidék leg-keletibb oldalán, a Zala folyó melletti kis falvaktól koszorúzva, található egy 300 méter magas hegy, Dióskál község felett.A Pogányvár legendája a török korig nyúlik vissza, akárcsak, a hely ősi elnevezése. E hegynek a tetejéről, fantasztikus kilátás nyílik a Balaton keszthelyi öblére.
A helytörténet kutatója, Deli Alfréd, egy hegyről, amelynek tetején az óriás hársfa áll, kerek történettel ismertet meg bennünket! A Pogányvári hegyen palánkvár, török őrhely volt. A szájhagyomány megőrizte Pili basa nevét, a hegy egyik magaslatát ma is Pilivárnak hívják. A „Pili basa, nagy a hasa, beleférne 50 kacsa.” mondóka ma is ismert. A szájhagyomány szerint a basa lánya szerelemes lett egy helyi birtokosba, Szegi Tamásba, s mivel nem lehetett a férfié, öngyilkos lett. A legenda szerint szelleme teliholdkor ma is kísért Pilivárban. Egy másik legenda szerint Pogányvár alatt egy akkora üreg van, amiben a török időket megelőzően a korabeli falu jószágostól, mindenestől elfért. Később a törökök ebben az üregben tárolták a környékről kisarcolt aranyat. Az utolsó basa berobbantatta a barlangot benne az arannyal, s a legenda szerint a kincs ma is a hegy gyomrában pihen ( forrás: ZH, Deli Alfréd helytörténet-kutató ). A helyet, a Pili vár tetejét, az oda ültetett hársfa jelöli.

https://drive.google.com/file/d/1a4yAvYWskum4HSsC7dcAIJs35DqgY2Xr/view

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nemzetség: TILIA (HÁRS) Helység: Pogányvár Törzskörméret (cm): 452 Megye: Zala GPS adat é.sz.-k.h. (fok, perc, mp): 46,39,51-17,03,52 Mérés éve: 2003 Faj: kislevelű hárs
Faj: 
TILIA ( Hárs, kislevelű)
Kora: 
450 év
Magassága: 
25 m
Törzskerület: 
480 cm