Libanoni cédrus Budapesten

A fa/facsoport története

A fővárosban található famatuzsálemek közül az egyik legnagyobb dendrológiai értéket képviselő példány a II. kerületi Kondor utca 5. szám alatt lévő libanoni cédrus (Cedrus libani), amely egy közel fél hektáros kiterjedésű telken található, ami a fa környezetének hosszú távú fennmaradása céljából törvényes oltalom alatt áll.

A libanoni cédrus Magyarországon nem őshonos, eredeti hazája Libanontól északi irányba egészen a törökországi Taurusz-hegységig tart.

Hazánkban – fagyérzékenységének köszönhetően – nem mindenütt képes megmaradni. Ennek ellenére több olyan libanoni cédrus is él nálunk, melyek manapság már tekintélyes méretekkel rendelkeznek. A legidősebb példány az Alcsútdobozi Arborétum mellett, a Váli-völgy oldalában található, míg a nála valamivel fiatalabb fa a soproni Lővérekben. A sorban a harmadik helyezett, mind korát, mind méretét tekintve a Kondor utcai cédrus, így nem csak tájképi, hanem dendrológiai értéke is kiemelkedő.

A fa pontos telepítési ideje nem ismert, de nagyságából és koronaalakjából kb. 130 évesre becsülik korát. Magassága 15 méter, mellmagasságban mért törzskörmérete 3,6 méter.

Koronája idős korban ernyőszerűen szétnyílik, mely már jól felfedezhető a Kondor utcai példányon is. Tűlevelei a törpehajtásokon örvökben, míg a fiatalokon általában magányosan és szórtan állnak. Tobozvirágzata igen nagy és jellemző rá, hogy még a fán szétesik.

A szájhagyomány szerint a fa Fedák Sári villakertjéhez tartozott, de a világhírű díva nyaralója állítólag a Hűvösvölgyi úton volt, messze ettől a területtől.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Budapest, Hűvösvölgy
Faj: 
Libanoni cédrus
Kora: 
130
Magassága: 
15 m
Törzskerület: 
3,6 m