A cserkúti gesztenyefa

A fa/facsoport története

Cserkút és a gesztenyefa
A Jakab-hegy lábánál bújik meg ez a kis középkori település.
Az ásatások során számos kultúra nyomaira bukkantak a régészek (urnasíros, hallstatti), majd a már név szerint ismertek: illírek, pannonok, kelták.
Ezt követően a római hódítás elérte a Dunántúlt is, melynek aztán a népvándorlás vihara vetett véget.
A hegyvonulat a hunok, a keleti gótok, a gepidák, a longobárdok, majd az avarok uralma alá került. Ittlétüket több régészeti lelet bizonyítja.
A honfoglaló magyarok a IX. század végén telepedtek meg Baranyában, kultúrájuk kezdeti emlékei a kereszténység felvételét követő időszakból maradtak fenn.
A falu lakói már a XII. század végétől, kőből épül plébániatemplomban gyűlhettek össze. Ez az Árpád-kori kis templom azon kevesek egyike, melyben szinte érintetlenül maradtak ránk a gyönyörű korabeli falképek. A templom kívül, belül megőrizte eredeti, szemet gyönyörködtető s lelket simogató formáját.
A templom keleti végénél a szentély mögött áll a hatalmas vadgesztenyefa, melynek óriási lombkoronája szinte teljesen eltakarja a kelet felől érkező látogatók szeme elől a templomot. Közelebb érve már azt látjuk, hogy a faóriás méltó párja, mintegy őrzője a templomnak és éke a templom mögötti kis pihenőparknak.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Cserkút 116 hrsz. GPS: Latitude: 46° 4´ 32,23848" N ; Longitude: 18° 8´ 4,42608˝ E
Faj: 
Vadgesztenye
Kora: 
130 év
Magassága: 
23 m
Törzskerület: 
3,2 m