"Az élet fája" - Japánakác Váncsodon

A fa/facsoport története

" A pillangósvirágúak családjába tartozó, Kelet - Ázsiában őshonos, azonban hazánkban is jól ismert és gyakran ültetett, nagy termetű, lombhullató fafaj. Az 1-1,5 centiméteres, zöldes fehér, illatos virágok alsó szirmai csónakot nem képeznek, mint a többi pillangósvirágú esetében, illetve porzóik is szabad állásúak. A bugavirágzatok július - augusztusban fejlődnek ki. A megporzás után 5-8 centiméteres, 2-6 magvú fel nem nyíló, húsos, cikkelyes hüvelytermése fejlődik ki, amely éréskor is zöld színű. Fekete magvait nyálkás felszínű maghéj borítja. A magvak mérgezőek. A hüvelytermések az erősebb fagyok megérkeztéig a fán maradnak. A kínai gyógyászat 50 alapvető gyógynövénye között tartják számon. Főleg a kéregben és a magvakban megtalálható lektinek, és a virágban lévő illóolaj miatt. "

Váncsod község Hajdú-Bihar megye déli részén, Nagyváradtól 31 km-re, Debrecentől 50 km-re helyezkedik el. A fa településünk központjában, a régi sportpálya területén található, amit napjainkban szabadtéri közösségi színtérként használunk. A váncsodi emberek: "Az élet fájának" nevezik.
A régi időkben az említett terület az egyház tulajdonában állt és iskolaként működött. Az idős emberek elmondása alapján, vélhetően az akkori iskolás gyerekek ültették kb. 100 évvel ezelőtt. Ezt követően még hosszú ideig iskolások vidám hangja töltötte be a teret. A fa hűse alatt több generáció nőtt fel, ezért bátran mondhatjuk, hogy a fa generációk tanúja. A fa kiindulópontja a gyökere, mely éppúgy ragaszkodik az anyaföldhöz, mint a váncsodi emberek a szülőföldjükhöz.

A 2011-ben falunkban pusztító orkán erejű szél ugyan megtépázta a fát, de úgy, mint sok minden más megpróbáltatást, ezt is túlélte. Ezzel is példát mutatva nekünk az újrakezdésre és a megújulásra.
Mi, a jelen nemzedéke mindent megteszünk azért, hogy unokáink, dédunokáink is gyönyörködhessenek látványában és élvezhessék hűsítő árnyékát.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
4119 Váncsod Kossuth u. 41. GPS koordináta: 47.203488,21.638903
Faj: 
Japánakác
Kora: 
100 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
3,2 m