Söjtöri Platánfa

A fa/facsoport története

Söjtör község Zala megyében, a Zalaegerszegi Járásban, az Észak-Göcseji-dombság peremén, a Válicka völgyében húzódik.Az 1500 lelkes község a Haza Bölcsének, Deák Ferencnek szülőhelyeként vált ismertté.Az Árpád-kortól lakott Söjtör, neve először 1214-ben jelent meg. Jelentése valószínűleg a sajtár szóval kapcsolatos, mely egy olyan edény volt, amelyet ókori űrmértékként használtak, a név pedig a dombok által közrezárt terület alakjára utal, melyben Söjtör elhelyezkedik.
Az "Év Fája" versenyen nevezett platánfa a Deák Ferenc út 140. szám alatt található a söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola udvarán, az egykori Festetics-kastély parkjában. A kastély Söjtör kétségtelenül legigényesebb épülete és környezete. Építésének pontos évét nem tudjuk, a Festeticsek igen gazdag levéltárában nem találni erre utaló adatot. A több száz éves platánról is sajnos kevés információ, feljegyzés, emlék maradt meg az utókornak. Bizton állítható, hogy idősebb, mint a kastély épülete. Helytörténeti elbeszélésekből közismert tény, a platán alatt sokat időzött Festetics Mária grófnő, aki utolsó lakója volt az általános iskolának helyt adó épületnek, a Festetics-kastélynak. Festetics Mária a keszthelyi Festetics családi ág leszármazottja. Ő 32 éves korában, 1871-ben kezdte meg udvarhölgyi szolgálatát Erzsébet királyné, Sissi mellett és 27 éven át hűen szolgálta. Sissi halála után költözött vissza a grófnő Söjtörre, ahol a kor politikai és közéleti szereplői (pl. Habsburg József főherceg) gyakran tettek látogatást nála és sétálhattak a kastélykertben, melynek központi eleme a platánfa volt.
Napjainkban kültéri községi és iskolai rendezvények mind a fa körüli területen valósulnak meg, mert ez a fa Söjtör egyik emblematikus jelképe, minden helyi számára ismert és elismert érték és szerethető örökség!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
8897 Söjtör, Deák Ferenc út 140., 46° 40' 15.7" N, 16° 51' 20.7" E
Faj: 
Platán
Kora: 
400-600
Magassága: 
35-40 m
Törzskerület: 
6,6 m