Családi almafa

A fa/facsoport története

A mi almafánk története gyermekkoromra nyúlik vissza. Édesanyámat a szülői ház kapujában bombatalálat érte, míg édesapánk orosz fogságban volt. Ketten maradtunk árván.
Édesanyám szülei Palda-tanyán laktak; hét gyermekük született, a legkisebb volt édesanyám. Baptista vallású istenhívők lévén azt tanították nekünk is, hogy a Biblia "táplál" és gondoz, vagyis Istenben bízva okosak, erősek leszünk; az Úr szeretetkapcsolatot áraszt köztünk, s könyörül rajtunk. Sokszor bánatunkban a legmagasabb fára is felmentünk (gyerekésszel), hogy közelebb legyünk Istenhez; énekeltünk, hogy könyörüljön rajtunk. Később édesapánk hazajött, így visszaköltöztünk a családi házba, de ez a gyerekes gondolat, viselkedés máig megmaradt-sokszor a fák legmagasabb ágain tanultunk. Majd gyermekeink születtek, fiúk-ők is a fák tetején, sőt a háztetőn szerettek palincolni.
1969-ben cseréltünk házat, akkor már ez a kis almafa itt volt-a férjem lekötötte az ágait és az ő ízlése szerint metszegette, hogy a 9 és 3 éves gyermekei könnyen felkapaszkodjanak. Eléggé népes család lévén a családi fészek melege a mai napig összetart. Nagyszülők, sok unokatestvér, bátyák, nénék, sógorok, barátok az almafa árnyékában beszélgetünk, tanulunk.
Korábban nem sok fénykép készült róla-rólunk, de mindenképpen lelki ajándék számunkra, szinte családtag. Több ágától megváltunk már, mint ahogyan közülünk is többen "elmentek", de ő még mindig itt van...
Míg óvodába jártak gyermekeim, vagyis már csak a kicsi, sokat elsétáltak és bejöttek az ovisok az óvónénikkel együtt; énekeltek a fa ágai között a "kis pacsirták". Az óvónénik évtizedekig elsétáltak és gyönyörködtek a megújuló nemzedékkel együtt a fában, így több nemzedék kérdezi meg a mai napig, megvan-e még az a szép almafa.
Bizony nem csak én lettem beteg-a fának is le kellett vágni pár ékességét, s az óvónénik is cserélődtek, s a kicsik elmaradtak.
A fotókon látható a Pardi Találkozó, melynek előzménye egy 1996-os fővárosi meghívás. Immár 12 éve az almafánál találkozik évről évre a család apraja-nagyja, s ezeken az együttléteken mindenki mindent elmesél. Persze ahogy szokás, utólag nem emlékszik senki semmire, furcsa, ha kiderül, hogy valaki külföldön volt - nem is tudtuk! Szól a vád, ami annak köszönhető, hogy mindenki mesél (keresztbe mesél)...
Nemrég ültettem egy almafa csemetét az első dédunoka születése alkalmával, hogy az nőjön és hatalmasodjon az újabb nemzedékek számára.
Immár 2018. február 18-án megszületett a második dédunoka is, Noel.
"Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, akkor is ültetnék egy almafát." - Luther Márton.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5530 Vésztő, Vörösmarty utca 12.
Faj: 
Nyári piros alma
Kora: 
48
Magassága: 
422
Törzskerület: 
106