Az Anna réti öreg tölgy (posztumusz díjra jelölve)

A fa/facsoport története

Amikor egy fa évgyűrűit meg lehet számolni, akkor már csak posztumusz címért tud versengeni. A tölgy, melynek pályázatát olvassák, évszázadnyi élete során bármikor pályázhatott volna az év fája címre, de eszébe sem jutott. Csak állt a Normafa melletti Anna réten, kicsit távolabb társaitól, és büszkén viselte szépségét. Bizonyára örült, hogy néhány évtizede egy kis homokozót és padokat telepítettek alá. Árnyékával megóvta a perzselő nyári naptól a kicsiket és a nagyokat.
Télen, nyáron fogadta a hódoló pillantásokat. Mert gyönyörű, terebélyes fa volt. Néhány éve Marko Pogacnik – jelenleg UNESCO-nagykövet szobrászművész – is vezetett a Normafán Gaia Touch-gyakorlatokat és a tölgyet fontos helynek nevezte, "Krisztus-tölgyként" említve, utalva szokatlanul vízszintesen, sok irányba növő ágaira, mely a riói Krisztus-szoborra emlékeztetette.
Nehéz eldönteni, melyik évszak állt neki a legjobban. Valószínűleg mindegyik. Ellenállt a szélnek, hónak, fagynak, esőnek és szárazságnak, nem zavarta Őt semmi, mígnem három évvel ezelőtt megsérült, vagy megsértődött. 2015-ben a hajdani, lepusztulni hagyott játszóteret „korszerűsítették”, kibővítették. A tölgy közelébe újabb játékelemek, padok, asztalok kerültek. Azt, hogy közben érte-e bármi atrocitás, talán csak Ő, meg az építőmunkások tudhatják. A szomorú lényeg, hogy a következő tavaszon nem zöldellt ki.
A holtában is tekintélyes fa szomorú látványt nyújtott. A terület gazdái – nyilván attól tartva, hogy egy fára mászó gyermek megsérülhet – megfosztották ágaitól az öreg tölgyet. Ám a csonkja is fenségesen magasodott a játszótér fölött. Sokan reménykedtek abban, hogy újra életre kap, de nem így történt, ezért 2018 tavaszán feldarabolva egy teherautón hagyta el az Anna rétet, ahol majd’ egy évszázadot élt.
Mondhatják, hogy nem viselkedett hősiesen, hiszen feladta a küzdelmet a hódító emberrel szemben. Lehet, hogy egyesek szerint halála után már nem érdemli ki az Év fája címet. Mi mégis szeretnénk, ha az utókor emlékezne rá és posztumusz megkapná a kitüntetést, ami jár Neki. Ha elnyerné a megtisztelő címet, holtában talán védelmet nyújthatna társainak, akiknek életét a Normafa környékére tervezett fejlesztések veszélyeztetik.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Anna rét a Normafa és a János hegy között (GPS koordináták: szélesség: 47.50679333333333, hosszúság: 18.961243333333336)
Faj: 
Tölgy
Kora: 
100 év
Magassága: 
0
Törzskerület: 
0