Csikéria hős platánjai

A fa/facsoport története

Csikérián, a település belterületén lévő régi vasúti átjáró sínein keletre indulva kb 1 km-re, a szerb határvonalhoz kivezető köves út mellett található a volt vasútállomás területe.
Az itt áthaladó 58,2 km-es Baja-Csikéria-Szabadka vasútvonalat források szerint 1885. január 8-án adták át. Ekkor már az ott élő platánok "felnőttek" voltak. A trianoni határ a vasútvonalat Csikéria és Szabadka között kettévágta. A forgalom annak gyengülése után a vasúton 1960-ban megszűnt. A sínek néhol még megvannak, ám a pálya mára már járhatatlan, maga a vasútállomás teljesen eltűnt, kivéve egy kicsike betonrámpát.

Úgy tűnik azonban, hogy újraindulhat a közlekedés a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka-Csikéria-Bácsalmás-Baja vasútvonalon. Erről megvalósíthatósági tanulmány készül/készült.

A platánok törzskerülete 5 m feletti, hatalmas lombkoronával. Sok-sok évtizeden keresztül nyújtottak és nyújtanak ma is árnyat korábban a vasúton utazóknak, a közelben dolgozó mezőgazdasági munkásoknak, az arra kirándulóknak és az ott vadon élő állatoknak. Láttak háborúkat, szerelmeket, Trianont, látták a település és ezáltal a családok kettészakítását, látták 1956-ot, a rendszerváltást, s a mai napig hősként, büszkén állnak őrséget a település déli oldalán, vigyázva a titkokat, melyeket a sok-sok év alatt magukba szívtak.

Amennyiben az új vasútvonal elkészül, a két óriási fa közvetlen veszélyben van, hiszen mindkettő a régi vasútállomás területén áll, az új pálya nyomvonalán. Bizonyosra vehető, ha az építkezés elkezdődik, a két fa útban lesz….

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Csikéria, a volt vasútállmás területén, a vasti átjárótól keletre kb. 1 km
Faj: 
Platán
Kora: 
kb. 150 év
Magassága: 
40-50 m
Törzskerület: 
Mindkettő 500 cm feletti