Gerlai piramistölgy

A fa/facsoport története

Ez a gyönyörű tölgy a gerlai Wenckheim- kastély parkjában található. Kocsányos tölgyből elég sok él a területen, de piramistölgyből mára csak ez az egy egyed maradt. A parkot a területen található rengeteg értékes idős fa miatt 1989-ben védetté nyilvánították. Sajnos a kastélykert gondozatlan volt, elvadult, sok fa megfelelő egészségi ellátás hiánya miatt kipusztult. Néhány helyi lakos ezt nem bírta tovább tétlenül nézni és megalakult a Gerlai Wenckheim Társaság. A kis csapat mára már nem csak helyi önkéntesekből áll, célunk, hogy a park régi fényében pompázzon. Szeretnénk tanösvényt létrehozni, melynek egyik szerves része lesz ez a botanikai érték is.
Már a park kialakításakor beültetésre került. Megyei természeti érték. Becsült kora 200év, lombátmérője kb 15m. Az ágai között a törzsében óriási darázsfészek található, tövénél pedig milliónyi hangya.
Azért ezt a fát szeretném nevezni a versenybe, mert idős kora ellenére is gyönyörű dísze a parknak. Nagyon ritka az ilyen idős egyed a megyében!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5623. Békéscsaba (Gerla), gerlai Wenckheim- kastélypark, Wenckheim Károly tér 2.
Faj: 
piramistölgy (Quercus robur 'Pyramidalis')
Kora: 
200év
Magassága: 
20-30m
Törzskerület: 
5,5m