Kétsoprony, Kemencés tanya (Tanya 543.)

A fa/facsoport története

Békéscsaba és Kétsoprony között, a 44-es főút mellett egy 200 évvel ezelőtt épült tanya (Kemencés tanya) udvarán áll. A háztetővel kölcsönösen "támogatják egymást", azaz egy helyen belenőtt a tetőbe. A törzs az egyik oldalon kinyílt, lehet hogy villám csapott bele, látható a fa belseje. A tanya a Békéscsabai Evangélikus Egyház tulajdona, egyesületünk tartós szerződés keretében használja gyermektáborozásra, közösségi programokra. Eperfánk hűs lombja alatt kisebb gyerekek hintáznak olykor.
A hagyomány szerint Rózsa Sándor a közeli Kondorosi Csárdában többször megfordult, és a környék tanyavilágában is "betyárkodott". Megfordulhatott a Kemencés tanyán is, ami akkor már állhatott, ha nem is a mostani, hozzáépített, felújított állapotában. Könnyen megeshetett, hogy az akkori betyárvilág egy-egy jeles tagja bekopogott az Alföldi tanyavilág kapuján egy kis "célzóvizet" - jóféle házi eperpálinkát - bevenni szíverősítő gyanánt a pandúrokkal való bújócskához.
A helytörténeti dokumentumok hitelt érdemlő adatai alapján a tanya az Ancsin család tulajdonában volt. Ők ültethették a mi eperfánkat is a háztól 7 m-re, hogy árnyékot adjon, esténként "feketén bólingasson". Ma már egyre nehezebben öltözködik fel tavasszal, a magasabb csúcsaiba az életerő később jut el, teljes pompáját május közepére-végére tudja kibontakoztatni. De hősiesen küzd az időjárás viszontagságaival, nyári viharokban is rendületlenül támogatják egymást a 200 éves tetővel.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5674 Kétsoprony, Tanya 543
Faj: 
Fekete eperfa (Morus nigra)
Kora: 
200 év körül
Magassága: 
15 m
Törzskerület: 
4,55 m