Tulipánfa

A fa/facsoport története

1983 Augustusban Debrecenbe vittem egy kiránduló csoportot a virágkiállításra. Kérésük az volt, hogy visszafelé látogassuk meg a szarvasi arborétumot. A csoportos jegyváltáskor vettem észre, hogy kis fa csemetéket is árulnak.
Akkor vettem meg, a már régóta keresett facsemetéket. A tulipánfát, a páfrányfenyőt, az életfa tuját, a cukorsüveg fenyőt, a henyefenyőt, júdásfát. Annyira örvendeztem a növényeknek, hogy a csoport tagjai is kedvet kaptak a vásárláshoz és az ott lévő készletet felvásároltuk. Nekem nagyon nagy öröm volt, hogy ezeket a különlegességeket megvehettem. Minden fácskám megeredt és, hogy láttam őket felnőni és és csodás lombajaikkal és különleges virágjaikkal díszítették az udvarunkat. A júdásfát könnyű szaporítani, de a a többit szinte lehetetlenek házilag szaporítani. A csodás tulipánfa virágjára négy évig kellett várni amíg először kinyílt, de megérte a várakozást, mert valóságos csoda , amikor a fa kivirágzik. A szépséges virágai , formás üde leveli szinte nyugalmat árasztottak. Bőségesen van magtermése, de szaporítani sokáig nem tudtuk, de néhány éve vettük észre, hogy a rózsatövek mellé hullott magok kikeltek. és így most az udvarunkban újra van tulipánfa és már kettő is, mert a többit elajándékoztam, néhány Barátunknak, hogy ők is örvendjenek a csodás növényeknek. Sajnos a szaporítása nagyon nehéz ezt mondták a kertészek, de nálam ez a módszer a a rózsatövek mellett egészen jól bejött.
Latin neve: Liriodendron tulipifera .
Az angol királyi főkertész szerint ez a legszebb fa, neki ez a fa a kedvence. Nekem is! Őszerinte ez az igazi tulipánfa. Kár, hogy nem igen alkalmazzák parkok díszítésére, mert igazán kevés munkát igényelne és tartós fa fajta. A szakirodalma szerint valóban nehezen szaporítható, de ez a módszer amely nálam bevált a kertészeteknél is alkalmazható lenne.
A képek a tulipánfáról, a virágjáról és a környezetében elhelyezett életfáról és a kicsi cukorsüvegfenyőről.
A fa laza lobjainak árnyéka nem zavarta a teraszon elhelyezett virágokat növényeket, és üdén virultak alatta.
Nagyon nehéz volt teljes képet készíteni az udvarban, ezért inkább a fa különleges szép leveleit és virágait hangsúlyoznám a legcsodálatosabbnak. Nem kell permetezni, mert természetes védelmet biztosít magának a fa.
Négy éves korától már gyorsabb növekedése, akkor már virágzik is. És minden évben kb. egy hónapig lehet a virágoknak örvendeni. A finom zöld levelei ősszel sárgára majd pirosra váltanak. Télen a magokat kihullatja de ott marad a tobozka tokja és olyan mintha száraz virágok lennének a fán. A hó belehullik és virágként hat az ágakon .
Mivel ősi fa fajta, talán ezért nincsen kártevője és amely nagy előnyt jelentene ebben a kemikáliáktól mérgezett világban, ha többet telepíthetnénk a kertekbe, parkokba. Talán meg lehetne próbálni a szaporítását a tapasztalt módszer szerint. nálam bevált.
Az utolsó kép már az öt éves virágzó fa, amely már valóságos fa és nem csemete. Már a barátaink is gyönyörködnek a virágaiba és szép formájába.
A tulipánfa történetét írta és a fotókat készítette : Bordi Irén

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Dombóvár Gagarin u 19
Faj: 
Tulipánfa
Kora: 
30 év
Magassága: 
12 m
Törzskerület: 
kb. 100 cm