A szigetújfalui Móra fa

A fa/facsoport története

A szigetújfalui Móra fa története

Iskolánk nagybecsű fájának története 2012 tavaszára nyúlik vissza és egy környezeti nevelési pályázathoz köthető.
2011 novemberében indult a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület projektje az IKEA közreműködésével az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából. A program fókuszában az erdő illetve a fa állt, mint élettér.
A projekt célkitűzése az volt, hogy a csatlakozó iskolák diákjai minél több időt töltsenek erdei környezetben, ismerkedjenek meg minél alaposabban az erdei élőhellyel.

A Szigetújfalui Móra Ferenc Általános Iskola pályázott, hisz falucskánk csodálatos ártéri erdővel és határában lévő más rendezett erdőségekkel is rendelkezik. Ekkor jött az ötlet, hogy válasszunk magunknak egy „saját” fát is. Választottunk egy kb. 120-130 év körüli „kisöreg” kocsányos tölgy (Quercus robur) lett. Azért pont ő, mert egy igazi túlélő: ültetésének évében a Csepel-sziget ezen részén homokmegkötés folyt akáccal és tölggyel. A környéken a faj képviselőjeként (egy fiatalabb tölgyön kívül) ő maradt meg. Helyén igazából egyedülállónak tekinthető: homokos, száraz, alacsony talajvízszintű területen növekszik, és küzdelmes évtizedek elteltével is „makk egészségesen” várja iskolánk ifjúságát immáron 3. éve, mi pedig az erdőben töltött projektnapjainkon mindig meglátogatjuk.
Nem csak számunka fontos: a falu erdészei, vadászai mind arra törekednek, hogy e területen megfelelő élőhely hasznosítás és megőrzés folyjon, támogatva az oktatási céljainkat, melyek között a legfontosabb, hogy arra neveljük gyermekeinket, hogy megszeressék a lakóhelyükhöz tartozó erdőségeket, és majdan a saját családjaikkal rekreációs célból felkeressék akár az iskola fáját…

Megbecsülésünk kifejezéseképp a tölgyet 2012 tavaszán az első projektzáró rendezvényünkön ünnepélyes keretek között felavattuk: egy táblát kapott, melyen a „Móra fa” szerepel.
Reméljük, még jó pár száz évig unokáink Móra fája is marad.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2319 Szigetújfalu, é.sz. 47 fok 15 perc. k.h. 18 fok 56 perc
Faj: 
Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Kora: 
120-130 év
Magassága: 
Kb. 30 m
Törzskerület: 
3 m