Római parti fehér nyárfa

A fa/facsoport története

A Római part Budapest egyik utolsóként megmaradt, nagyrészt természetes jellegű partszakasza, amely a legnépszerűbb olyan helynek számít Budapesten, ahol a városlakók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a folyóval. A partszakasz több mint 3 km hosszú, ennek középső része máig megőrizte természetes, kavicsos partjellegét – északon inkább ártéri erdőt találunk. Természetközeli jellege miatt a part faállománya főleg nyárfákból (szürke- és fehér nyár) és fűzfákból áll, így természetvédelmi és tájképi szempontból is igen értékes. A Duna vízminősége az utóbbi években rohamos mértékben javul, így a folyó közeli szakaszain újra megjelent a dunavirág nevű kérész, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa. A természetközeli partszakasz ezen túlmenően védett halfajoknak is otthont ad, akik a kavicsos parton kitűnő életfeltételeket találnak.

Ugyancsak fontos a Római part a vonuló vízimadarak számára, valamint a fákon vagy a fákban költő védett madárfajok tekintetében is (pl. fekete harkály).
A parti nyárfa-állomány egyik kiemelkedően szép példánya az Év fája verseny „Hős fa” kategóriájába benevezett fehér nyár. Törzse egyenes, ágrendszere különösen szép, koronája az uralkodó szélirányhoz igazodik, de így is természetesen szabályos. A fa egy olyan csónakleeresztő (sólya) mellett áll, mint amelyeket a tervek szerint tömegesen terveznek megszüntetni a partra tervezett mobil védmű miatt, amely a parton több mint ezer fa pusztulását is okozná. Amely fákat nem vágnák ki az építési munkák miatt, azokat több méter magasan feltöltenék kaviccsal, amit a fák nem élnének túl. A nagy vitákat kavart és a Római part táji értékét és sajátos jellegét tönkretevő elképzeléssel szemben szigorú követelményeket állított fel a Magyar Tudományos Akadémia is, amely észrevételeket azonban a terveken nem vezettek át, és az alternatív megoldásokat sem vizsgálták. A Római part megmentéséért számos civil és szakmai szervezet is kiállt, így létrejött a „Maradjanak a Fák a Rómain” Facebook-csoport is, mely oldalnak több mint 8000 kedvelője van. Egyes posztok több mint százezer emberhez jutnak el az interneten, az oldal népszerűsége változatlanul jelentős.
A tervezett építkezés ellen eddig sikeres volt a civilek ellenállása és a fákat, a kavicsos partot és az evezősportot sikeresen meg tudtuk menteni. Azonban az engedélyezési – köztük a fakivágási – eljárás most is folyamatban van, így a több mint ezer fa megmaradása továbbra is veszélyeztetett. Úgy érezzük, az általunk választott fehér nyárfa méltóságteljes, mégis szelíd alakja és a folyó felé „tekintő” lombja kifejezi azt a táji és természeti értéket, amely még több km hosszan megvan a Római parton, Budapest e gyöngyszemén, amelynek megmaradását oly sok városlakó viseli a szívén.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Budapest III. kerület, Kossuth Lajos üdülőpart 15. előtti sólyától északra (Losonc utca - Szent János utca között) (GPS: 47 fok 34 ' 43.14" É, 19 fok 03' 59.07" K)
Faj: 
Fehér nyár (Populus alba)
Kora: 
65 év
Magassága: 
27 m
Törzskerület: 
360 cm